EU integracije: Odluka o radnim grupama za poglavlja 23 i 24 u četvrtak

Nakon sjednice slijedi prvi skrining krajem marta u Briselu i priprema za sledeći bilateralni skrining u maju
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 11:10h

Vlada će u četvrtak donijeti odluku o obrazovanju prve dvije radne grupe za oblasti 23 i 24 i usvojiti dokument koji će biti dobra osnova za izvještaj Evropske komisije (EK), saopštio je glavni pregovorač sa Unijom (EU), Aleksandar Pejović.On je, na drugom sastanku Pododbora za oblast inovacija, ljudskih resursa, informacionog društva i socijalne politike, podsjetio da su početkom godine krenuli sa uspostavljanjem strukture za pregovore kako bi odgovorili izazovima."A na sjednici Vlade u četvrtak ćemo donijeti odluku o obrazovanju prve dvije radne grupe za oblast 23 i 24", rekao je Pejović.

Prvi skrining krajem marta

Prema njegovim riječima, nakon toga slijedi prvi skrining krajem marta u Briselu i priprema za sledeći bilateralni skrining krajem maja.

"Na sjednici Vlade u četvrtak ćemo donijeti i jedan važan dokument, radi se o prilogu za proljećni izvještaj EK koji će ocijeniti naš napredak u proteklih šest mjeseci u oblasti sedam ključnih prioriteta. Ovaj dokument će biti veoma dobra osnova da bi EK sačinila svoj izvještaj koji će svakako biti osnova za procjenu na junskom zasjedanju Savjeta opštih poslova", kazao je Pejović.

On vjeruje da će dokument koji će za par dana predati Komisiji biti od ključne važnosti i biti od pomoći da se donesu odluke koje su pozitivne za Crnu Goru.

Dinamična agenda

Prema riječima Pejovića, imamo veoma dinamičnu agendu koja podrazumijeva niz paralelnih aktivnosti.

"Sve te aktivnosti su usmjerene ka jednom cilju – da Crna Gora što pripremljenije i bolje u novu fazu odnosa sa EU, a to su, naravno, pristupni pregovori."

Zamjenik šefa Jedinice za Hrvatsku i Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje Tomas Haglajtner rekao je da je Evropski savjet u decembru otvorio novu fazu u odnosima između Crne Gore i EU, u cilju otvaranja pretpristupnih pregovora u junu.

"Sve aktivnosti su usmjerene ka jednom cilju – da Crna Gora što pripremljenije i bolje u novu fazu odnosa sa EU"

On je, govoreći o procesu skrininga za poglavlja 23 i 24, rekao da ne treba da zanemariti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će ostati ugovorni okvir između EU i Crne Gore tokom cjelokupnog puta ka mogućem pristupanju Crne Gore ka EU."Važno je da se održi posvećenost na osnovu tog sporazuma i da se u potpunosti ispoštuju njegove odredbe", kazao je Haglajtner.

Galerija

Bonus video: