Izbori sporni zbog javašluka

Opštinske izborne komisije (OIK) u Herceg Novom i Tivtu skratile su rok za predaju izbornih lista za 12 dana, tako da su stranke do četvrtka morale predati liste
0 komentar(a)
opstina tivat, Foto: Siniša Luković
opstina tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.03.2012. 08:28h

Socijaldemokratska partija upozorila je da bi lokalni izbori u Herceg Novom i Tivtu mogli biti poništeni zbog "nezakonito" određenih rokova za sprovođenje izbornih radnji.

Opštinske izborne komisije (OIK) u tim gradovima skratile su rok za predaju izbornih lista za 12 dana, tako da su stranke do četvrtka morale predati liste.

To je urađeno na osnovu dopisa iz kabineta šefa države Filipa Vujanovića, iako Zakon o izboru odbornika i poslanika nalaže da predsjednik države samo raspisuje izbore, dok se izborna lista dostavlja OIK "najranije 20 dana od dana raspisivanja izbora, a najkasnije 25 dana prije dana određenog za održavanje izbora".

"Javašluk po pitanju rokova za predaju izbornih lista, koji je stvoren aktivnostima OIK i kabineta predsjednika države, narušava zakonitost izbornog procesa. Na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika utvrđeni rok za predaju izbornih lista, koji je potvrdila i Državna izborna komisija, skraćen je za 12 dana dopisom savjetnika predsjednika države, koji svojim mišljenjem suspenduje važenje zakona. Opštinske izborne komisije usmeno obavještavaju zainteresovane o roku za predaju izbornih lista, koji se dnevno mijenja", upozorio je šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić.

On je dodao da je "nesporna" greška kabineta predsjednika države, ali da ona ne može biti opravdanje za ovakvo ponašanje organa koji su nadležni za sprovođenje izbornog procesa.

"Prebacivanje odgovornosti, kombinovano sa nedostatkom želje da se problem riješi, ali i jasnom namjerom da se optuži neko drugi, ne doprinosi nastojanjima za uspostavljanje vladavine prava", zaključio je Stanić.

Bonus video: