Odlaže se izbor direktora policije

Vlada je 29. decembra imenovala Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije
0 komentar(a)
Božidar Vuksanović specijalci, Foto: Luka Zeković
Božidar Vuksanović specijalci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.02.2012. 15:24h

Crnogorski parlament nije usvojio predloženi zakon o unutrašnjim poslovima, čime se odlaže izbor direktora policije koji je trebalo da bude biran na osnovu javnog konkursa.

Vlada je 29. decembra imenovala Božidara Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Ranije je bilo najavljeno da će novi direktor policije biti izabran javnim konkursom na osnovu novog zakona o unutrašnjim poslovima, koji danas nije dobio podršku u parlamentu.

Tim zakonom je bilo predviđeno da novi direktor crnogorske policije mora da ima deset godina radnog iskustva, od čega najmanje tri godine na rukovodećim radnim mjestima u organima državne uprave.

Novim zakonom je Uprava policije pozicionirana kao organ u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, pa je predviđeno da direktor policije odgovara za svoj i rad policije ministru unutrašnjih poslova.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj upravi, koji je stupio na snagu u avgustu prošle godine, izvršena je reforma sistema državne uprave sa ciljem racionalizacije i jedinstvenog uređenja strateških oblasti državne uprave.

Tim zakonom je propisano da se organi uprave, po pravilu, osnivaju kao organi u sastavu ministarstva.

Utvrđeno je da starješinu organa uprave u sastavu ministarstva, na osnovu javnog konkursa, imenuje i razrješava resorni ministar po prethodno pribavljenoj saglasnosti Vlade.

Bonus video: