Predrag Popović odustao od zahtjeva za povraćaj državljanstva

Popović smatra da će oduzimanje državljanstva i to što je Narodne stranka napustila vlast 2000. ostati trajni "biljezi" u političkoj istoriji Crne Gore
184 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Popović, Foto: Vesko Belojević
Predrag Popović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.02.2012. 14:30h

Predsjednik vanparlamentarne Narodne stranke (NS), Predrag Popović, odustao je od zahtjeva za povraćaj crnogorskog državljanstva zbog, kako je objasnio, okolnosti koje su se u poslednje vrijeme desile u Crnoj Gori.

On je zahtjev podnio u oktobru prošle godine, a 19. novembra se povukao sa funkcije predsjednika NS, do odluke nadležnih državnih organa o njegovom zahtjevu za prijem u državljanstvo Crne Gore.

"Obavještavam javnost da sam zbog okolnosti koje su se u poslednje vrijeme dogodile na političkoj sceni Crne Gore, odlučio da odustanem od zahtjeva za povraćaj crnogorskog državljanstva. To se odnosi i na sve moje aktivnosti vezane za najavljene sudske postupke, kako pred domaćim tako i pred međunarodnim Sudom pravde u Strazburu“, rekao je Popović u saopštenju dostavljenom agenciji Mina.

NS će u narednom periodu predstavljati i zastupati zamjenik predsjednika Dejan Vučićević

Dodatni razlog za takvu odluku, kako je pojasnio Popović, je što su neki politički predstavnici srpskih stranaka u Crnoj Gori, koji su pozivali narod da uzmu srpsko državljanstvo tada "mudro zaćutali".

"Na žalost neki nisu mogli da sakriju i zadovoljstvo što sam tako grubo obespravljen. Da je to tako, zar bi izmijenjeni Zakon o crnogorskom državljanstvu, sadržao klauzulu po kojoj je dozvoljeno dobijanje crnogorskog državljanstva, bez obaveze otpusta iz prethodnog državljanstva, ali samo ukoliko niste promijenili prebivalište", rekao je on.

On je podsjetio da je policija svojim rješenjima, uz oduzimanje državljanstva, ukinula i prebivalište, "čime sam i u formalnom smislu onemogućen, sve i da imam namjeru, da podnesem zahtjev za povraćaj državljanstva, kamoli da se nadam pozitivnom rešenju".

Prema riječima Popovića, NS će u narednom periodu predstavljati i zastupati zamjenik predsjednika Dejan Vučićević.

Bonus video: