Lajčak: EU neće podržati uslovljavanje integracija CG trobojkom i srpskim jezikom

“Preko izvještaja vi svake godine vidite kakva je procjena šta je CG ostvarila i čemu treba da se posveti", kazao je Lajčak
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 20:31h

Evropska unija nema razumijevanja, niti će podržati uslovljavanje integracija Crne Gore nekim drugim političkim pitanjima, poručio je direktor za Rusiju, Istočno susjedstvo i Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove, Miroslav Lajčak.

Nekadašnji izaslanik EU za organizaciju referenduma o nezavisnosti Crne Gore je, aludirajući na to što opozicija podršku promjenama ustava uslovljava uvođenjem trobojke i vraćanjem srpskog jezika, nakon razgovora sa ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, istakao da EU želi da vidi da sve političke partije pružaju “snažnu podršku evropskim pitanjima, jer evropska perspektiva ne poznaje ni vladu ni opoziciju”.

Odgovarajući na pitanje kako vidi stanje u Crnoj Gori, gdje spolja sve izgleda lijepo, dok unutra vlada nepotizam, korupcija i zapošljavanje na visokim funkcijama samo DPS kadrova, Lajčak je rekao da imaju “jako detaljan uvid u sve što se zbiva u crnogorskom društvu”.

“Preko izvještaja vi svake godine vidite kakva je procjena šta je Crna Gora ostvarila i čemu treba da se posveti. Nema društva bez problema. Pregovori su podrška rješavanju problema koji postoje”, poručio je Lajčak.

Odgovarajući na pitanje kako vidi stanje u CG, gdje spolja sve izgleda lijepo, dok unutra vlada nepotizam, korupcija itd., Lajčak je rekao da ima “detaljan uvid u sve što se zbiva”

I Roćen se javio da odgovori na isto pitanje: "Nije dobro lična iskustva projektovati na ukupni državni nivo. Kada ne bi bilo tih problema mi bi sad bili na pragu EU, ili bi bili kao Island, koji je istog dana otvorio i zatvorio 23. i 24. poglavlje. Ne govorimo samo o uspjesima i ne zabijamo glavu u pijesak”.

On je ocijenio da EU nije humanitarna organizacija i da članstvo treba zaslužiti bez prečica na tom putu.

“U razgovoru je akcentovano da na putu ka EU svoj doprinos moraju dati sve sfere crnogorskog društva”, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta nakon susreta sa Lajčakom.

Premijer Igor Lukšić mu je prenio da su ustavne reforme ono na šta treba posebno obratiti pažnju, jer su od opšteg dobra za cjelokupno crnogorsko društvo, dok je Lajčak istakao da je jako značajno što su EU i NATO integracije prve na listi prioriteta.

Lajčak je imao susret i sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem, koji je istakao očekivanje pune podrške Crnoj Gori u susret odluke o pristupnim pregovorima u junu.

Galerija

Bonus video: