DPS ostao u manjini po pitanju policije

Odbor nije prihvatio da se na policijskoj uniformi, u sredinama gdje su Albanci većina, ime službenika piše na albanskom
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 16:40h

Amandmani DPS-a na Zakon o unutrašnjim poslovima, kojima se planirala veća samostalnost direktora Uprave policije, “pali” su na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, nakon što SDP nije podržao korekcije zakona, već je, kao i SNP, ostao uzdržan prilikom glasanja.

Milorad Vuletić (DPS) rekao je da se neprihvatanjem amandmana direktor policije zapravo tretira kao figura u sistemu.

Vuletić je rekao da su amandmani jako bitni i da će oni opredijeliti DPS oko toga hoće li glasati za zakon

Ističući da je riječ o zakonu “lex specialis”, a imajući u vidu složenost poslova koji se stavljaju u nadležnost direktoru policije, Vuletić je kazao da se moraju objediniti odgovornost i ingerencije šefa policije.

Govoreći o tome hoće li se DPS revanširati SDP-u i uskratiti podršku zakonu na plenarnom zasjedanju, Vuletić je rekao da su amandmani jako bitni i da će ih oni opredijeliti oko toga hoće li glasati za zakon.

“Nemam informaciju o tome još uvijek u klubu, ali pretpostavljam da će sve umnogome zavisiti od traženja kompromisa oko naših amandmana”, rekao je Vuletić.

Bardhijev amanman nije prošao

Nakon što je prihvaćen set amandmana SNP-a, Nove, Bošnjačke i kluba albanskih stranaka odbor nije prihvatio amandman poslanika Demokratskog saveza Mehmeda Bardhija da se na policijskoj uniformi, u sredinama gdje su Albanci većina, ime službenika piše na albanskom jeziku.

Miodrag Vuković (DPS) rekao je da to neustavno, ukazujući da je policija državna, a ne lokalna služba.

“Zaboravili ste veliki transparent na referendumskom mitingu u glavnom gradu, na kojem je velikim slovima pisalo PO. Možda griješim, pa je to PO skraćenica od Podgorice”, kazao je Vukoviću predsjednik odbora Džavid Šabović.

Trgovina oko Telekoma?

Komentarišući opozicione optužbe da je na sceni politička trgovina koalicionih partnera, prema kojoj će SDP usloviti DPS da glasaju za zakon o unutrašnjim poslovima bez predloženih amandmana, nakon čega SDP za zauzvrat neće glasati za kontrolnu istragu oko afere Telekom, Vuletić je rekao da je pogrešna adresa za takvo pitanje.

“Budući da je to stvar politike, a mi imamo predsjedništvo i izvršni odbor, ja sam pogrešna adresa. Ne bih se upustio u komentar svega toga. Zanimljivo je pitanje, ali bih ostao bez komentara”, rekao je Vuletić.

Galerija

Bonus video: