Lukšić ne odbacuje trobojku i srpski jezik

Mandić i Medojević su nakon sastanka sa premijerom Lukšićem i ministrom Markovićem s optimizmom su istakli da su naišli na pozitivne reakcije
122 pregleda 0 komentar(a)
dusko markovic, igor luksic, Foto: Savo Prelević
dusko markovic, igor luksic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2012. 01:02h

Premijer Igor Lukšić saopštio je sinoć da je Vlada “otvorena da nastavi dijalog o svim ključnim pitanjima od značaja za crnogorsko društvo”, nakon što mu je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić na razgovorima o ustavnim promjenama saopštio uslov Nove da obezbijedi dvotrećinsku većinu vraćanjem trobojke i srpskog kao službenog jezika.

Sa Mandićem je bio i šef PzP-a Nebojša Medojević, a sa Lukšićem potpredsjednik Vlade Duško Marković.

Sa Mandićem je bio i šef PzP-a Nebojša Medojević, a sa Lukšićem potpredsjednik Vlade Duško Marković. Lukšić će se sresti sa liderom SNP-a Srđanom Milićem, od kojeg će čuti da li i SNP insistira da podrži nova rješenja koja treba da obezbijede veću nezavisnost pravosuđa od politike samo ako se ispuni uslov za vraćanje trobojke i srpskog jezika kao zvaničnog.

Ako to bude slučaj, Lukšić može ići u nagoviješteni kompromis sa opozicijom, ali će se suočiti sa problemima sa koalicionim partnerom (SDP), a možda i u samom DPS-u. Ako se dogovori sa opozicijom imaće dvije trećine. Može ih imati i sa SDP-om i SNP-om, pod uslovom da SNP ne bude tvrdokorna oko identitetskih pitanja.

Želja za kompromisom

Lukšić je u saopštenju ukazao “na potrebu boljeg razumijevanja svih političkih aktera i postizanja što šireg konsenzusa o pitanjima koja su od suštinskog značaja za dalju demokratizaciju i sveukupan napredak crnogorskog društva”.

“Osjetio sam kod Lukšića i (Duška) Markovića želju za uspostavljanjem kompromisa, koji će se ispraviti nepravda prema Srbima. Dobro je da smo razgovarali i da smo razumjeli jedni druge. Sve je otvoreno, i očekujem narednih dana da možemo nešto i konkretnije saopštiti”, rekao je Mandić novinarima.

Ističući da srpski narod u Crnoj Gori ne želi status nacionalne manjine, Mandić je rekao da Srbi traže da imaju status konstitutivnog naroda.

Ističući da srpski narod u Crnoj Gori ne želi status nacionalne manjine, Mandić je rekao da Srbi traže da imaju status konstitutivnog naroda.

Uvođenjem trobojke, kako je rekao omogućilo bi svima u Crnoj Gori da navijaju za reprezentativne selekcije: “Ne možemo svi da navijamo 'E viva Montenegro', ima onih koji žele da navijaju na drugačiji način”.

Katastrofalno stanje

Medojević je naglasio da PzP ima specifične uslove koji se tiču modela pravosuđa i stvaranje ustavnih kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije: “Stanje u toj oblasti, od jula prošle godine kada smo predali amandmane, još je gore.

Imali smo afere Telekom i listing, nerazjašnjeno ubistvo u zatvoru, krah slučaja za ubistvo inspetkora Slavoljuba Šćekića i mnoge druge skandale u pravosuđu, koji ukazuju da je stanje u toj oblasti katastrofalno”.

Ništa manje nije važan zahtjev da se krivična djela u oblasti organizovanog kriminala i korupcije definišu tako da ne zastarijevaju.

Ništa manje nije važan zahtjev da se krivična djela u oblasti organizovanog kriminala i korupcije definišu tako da ne zastarijevaju: “To je važna ustavna novina, specifična za zemlje koje su dugo pod diktatorskim i korumpiranim režimima. Ta mjera omogućava nekoj novoj vlasti da ispita šta je radila prethodna u proteklih dvadeset godina”.

Ustavna norma da ne zastarijevaju krivična djela u oblasti organizovanog kriminala i korupcije je važna, specifična za zemlje koje su dugo pod diktatorskim i korumpiranim režimima. Ta mjera omogućava nekoj novoj vlasti da ispita šta je radila prethodna u proteklih dvadeset godina, kazao je Medojević

Albanci vjeruju da su zabrinuli premijera

Ponuđene izmjene Ustava ne rješavaju probleme Albanaca u Crnoj Gori, niti obezbjeđuju njihovu veću zastupljenost u pravosuđu, ocjena je albanskih opozicionih poslanika nakon susreta sa Lukšićem. “Mislim da će premijer imati velike brige oko onoga što smo govorili na sastanku”, rekao je Genci Nimanbegu (Forca).

Istakao je i da glasovi predstavnika albanskih partija nemaju uticaja na sticanje dvotrećinske većine u parlamentu koja je potrebna za promjenu Ustava.

On je rekao da albanske stranke nijesu spremne da prave sporazume koji će biti mrtvo slovo na papiru, navodeći da je najbitnije pitanje decentralizacija vlasti.

Istakao je i da glasovi predstavnika albanskih partija nemaju uticaja na sticanje dvotrećinske većine u parlamentu koja je potrebna za promjenu Ustava.

Lider DS Mehmet Bardhi podsjetio je da albanske opozicione partije nijesu glasale za Ustav nakon izglasavanja nezavisnosti jer nijesu razmatrane njihove sugestije: ”Teško da i sada možemo nešto amandmanski promijeniti”.

Mandić: Vuković je manje bitan

Komentarišući izjavu poslanika DPS-a Miodraga Vukovića da bi kompromis sa opozicijom u dijelu koji se odnose na identitetska pitanja značio izdaju osnovnih interesa Crne Gore, Mandić je rekao da je “taj isti čovjek nešto slično rekao i tokom dogovora oko jezika”.

“Ne treba se osvrtati na pojedinačne stavove. Svi treba da znaju da bez ispunjavanja zahtjeva opozicije teško može biti izmjena Ustava. Razgovarali smo sa premijerom i ministrom pravde i prije bih se oslonio na ono što sam od njih čuo, nego na saopštenje iz DPS-a”, odgovorio je Mandić.

Bonus video: