Vukić: Neko je izbrisao rekonstrukciju puta

"Lokalni put dug 10,5 km, nekada i dio regionalnog puta prema Ulcinju, sada je u izuzetno lošem stanju, sa mnogo rupa, nekoliko jakih nagiba, klizištem, nepreglednim krivinama i suženjima usljed uticaja atmosferskih voda"
326 pregleda 2 komentar(a)
Omer Vukić, Foto: SDP Bar
Omer Vukić, Foto: SDP Bar
Ažurirano: 14.05.2018. 12:40h

Omer Vukić, kandidat za odbornika izborne liste "Sdp Bar za promjene – dr Draginja Vuksanović" objavio je danas da se "stalno povećavaju" problemi saobraćaja na lokalnom putu od naselja Sveti Ivan do Kameničkog mosta preko MZ Mrkojevići, dodajući da su Opština Bar i Ministarsvo saobraćaja i pored početne inicijative da se riješi ovaj problem "nažalost od toga odustali i potpuno zanemarili žitelje Mrkojevića i okolnog područja".

On je ukazao da su Mrkojevići "izuzetno vrijedni ljudi", koji su sami izgradili najveći dio infrastrukture "što inače i danas rade", da imaju ogromne poljoprivredne, ekonomske i turističke potencijale, no, oni se ne mogu koristiti zbog infrastrukturnih problema "pa ne čudi dugogodišnji odliv stanovništva iz ovog kraja prema inostranstvu, u potrazi za boljim životom".

"Lokalni put dug 10,5 km, nekada i dio regionalnog puta prema Ulcinju, sada je u izuzetno lošem stanju, sa mnogo rupa, nekoliko jakih nagiba, klizištem, nepreglednim krivinama i suženjima usljed uticaja atmosferskih voda. Glavni je put za stanovnike Mrkojevića, ali i za stanovnike Anamalja i Ostrosa, prema Baru. Takođe se može reći da je međunarodni, jer je glavni put za granični prelaz Sukobin – Murićan koji godišnje pređe dva miliona putnika i preko 500.000 vozila, od čega u julu i avgustu preko 900.000 putnika i 200.000 što proizvodi ogromne kolone na ovom putu, česte udese, oštećenja vozila i značajno produžavaju vrijeme putovanja za sve učesnike saobraćaja", kazao je Vukić.

On je podsjetio da je na inicijativu odbornika SDP u SO Bar još 2015. ovaj problem našao mjesto u lokalnom budžetu i opredijeljenih 300.000 eura za eksproprijaciju zemljišta u vezi sa budućom rekonstrukcijom, kao i da je za tu rekonstrukciju Ministarstvo saobraćaja bilo opredjelilo milion i po eura "i pokrenulo postupak izrade glavnog projekta".

Vukić ističe da nažalost do danas na putu nista nije urađeno, niti se zna u kojoj je fazi izrada samog projekta, a najveći problem sada je je što rekonstrukcije više nema ni u kapitalnom budžetu Opštine Bar, ni u budžetu Ministarstva saobraćaja, "neko ju je jednostavno izbrisao", pa se stanovnici Mrkojevića "sa razlogom pitaju zašto je ovakav odnos lokalne samouprave prema njima, i zašto je neko tek tako zanemario njihov svakodnevni i najveći problem".

"Umjesto da zbog kompletnog stanja puta, njegovog značaja i sve veće frekventnosti saobraćaja, rekonstrukcija već bude završena, od nje se izgleda potpuno odustalo . Treba li još saobraćajnih nesreća i sa smrtnim ishodom da bi se išta uradilo, i zašto rukovodstvo Opštine ističe da su za Bar od izuzetnog značaja neki drugi lokalni putni pravci sa zanemarljivom frekvencijom saobraćaja? Neshvatljivo je da ne postoji volje i želje da se riješi ovo pitanje, koje je od višestrukog značaja za opštinu i same žitelje. SDP Bar će se i ubuduće, kao i do sada, snažno zalagati da se ovaj put prekategoriše u regionalni put, što mu svim parametrima i mjerilima i pripada, i otpočne rekonstrukcija koja je prijeko neophodna", zaključio je Vukić.

Bonus video: