Gačević: Rješavanje stambenih potreba radnika u kulturi prioritet za SD

Podgorica je, kako je rekao, u značajnoj mjeri prepoznatljiva upravo po velikom broju kvalitetnih glumaca, slikara, muzičara, vajara, knjiženika i drugih stvaralaca
512 pregleda 7 komentar(a)
Senad Gačević, Foto: Socijaldemokrate
Senad Gačević, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 14.05.2018. 11:50h

Razvoj kulture je mnogostruko važan za sveukupni društveno-ekonomski prosperitet, a rezultati koje njen razvoj donosi predstavljaju jednu od temeljnih odrednica suštinskog identiteta svakog grada i države, kazao je kandidat liste “Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Podgoricu” za odbornika u SO Glavnog grada, Senad Gačević.

Odluka da bude dio tima Socijaldemokrata (SD) na podgoričkim izborima, kako je rekao, upravo je posljedica činjenice da je jačanje kulturnog identiteta jedan od ključnih prioriteta političkog djelovanja te partije.

"To se potvrdilo i u praksi kroz izuzetne rezultate Snežane Burzan i Nebojše Burzanovića, koji su kao predstavnici Socijaldemokrata u prethodne tri i po godine bili na čelu gradskih ustanova iz oblasti kulture, odnosno KIC-a Budo Tomović i Narodne biblioteke Radosav Ljumović. Naravno, za takvu moju odluku zaslužan je i dr Đorđe Suhih čiji lični i profesionalni integritet služi na ponos Podgorici, a koji je i među nama kulturnjacima prepoznat kao neko ko uvijek potencira značaj kulture i daje nesebičnu podršku kulturnim djelatnicima", ističe Gačević.

Podgorica je, kako je rekao, u značajnoj mjeri prepoznatljiva upravo po velikom broju kvalitetnih glumaca, slikara, muzičara, vajara, knjiženika i drugih stvaralaca.

"Osim toga, veliku zaslugu za građenje kulturnog imidža grada imaju zaposleni u gradskim i državnim institucijama kulture. Zbog toga, Socijaldemokrate smatraju da se u narednom periodu posebna pažnja treba posvetiti podršci svima njima u rješavanju egzistencijalnih pitanja, od kojih je svakako jedno od važnijih stambeno pitanje. Zato ćemo insistirati da se krene u realizaciju projekta nazvanog „Kulturna zgrada“, gdje bi se kroz dodjelu besplatnih parcela oslobođenih od komunalije, uz saradnju sa nadležnim državnim organima omogućilo našim kulturnim djelatnicima rješavanje stambene potrebe pod povoljnijim uslovima", rekao je Gačević.

Socijaldemokrate će se, ističe, zalagati i za još veću budžetsku podršku ustanovama kulture u Glavnom gradu, jer je, kako je kazao, njihov značaj u afirmaciji kulturnog stvaralaštva i približavanju istog svakom građaninu izuzetno veliki.

"Takođe, Socijaldemokrate smatraju da je potrebno uraditi ozbiljnu analizu potencijalnog vraćanja žiro računa institucijama kulture, a sve sa ciljem definisanja optimalnog modela njihovog efikasnog funkcionisanja, odnosno stvaranja svih pretpostavki za pružanje kvalitetnih programskih sadržaja građanima", zaključuje Gačević.

Bonus video: