Političari vladajućih partija vole da predaju na univerzitetima

Za razliku od političara iz vladajuće strukture, opozicionari teško dolaze do posla, bez obzira na stručne reference
210 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2012. 08:09h

Nekada je bilo pravilo da država iskoristi znanje profesora univerziteta i pozove ih da preuzmu funkcije u Vladi, a danas oni koji afirmaciju stiču na političkom terenu istovremeno spremaju “magistrature” i “doktorate”, nastojeći da sa političkih pozicija osiguraju svoju budućnost kao predavači na privatnim fakultetima, od kojih neki imaju sumnjiv renome.

Oni koji imaju zvanje doktora nauka su predavači, dok njihove kolege sa magistarskim titulama uglavnom honorarno zarađuju kao asistenti u nastavi. Za razliku od njih, opozicionari teško dolaze do posla, bez obzira na stručne reference.

Na Univerzitetu Mediteran predaju poslanik SDP-a Raško Konjević i bivši portaparol te partije, a sada član Senata Državne revizorske institucije (DRI) Branislav Radulović.

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić jedan je od predavača na Fakultetu za mediteranske poslovne studije u Tivtu. Uz njega su i ministar saobraćaja Andrija Lompar (SDP), ambasador Crne Gore u Vatikanu Antun Sbutega, poslanik Radoica Luburić i direktor Uprave policije Božidar Vuksanović. Lompar se od njih razlikuje po tome što je profesor državnog Univerziteta bio i prije ulaska u politiku.

Na Univerzitetu Mediteran predaju poslanik SDP-a Raško Konjević i bivši portaparol te partije, a sada član Senata Državne revizorske institucije (DRI) Branislav Radulović. Predavači na tom fakultetu su bivši potpredsjednici SNP-a i Narodne stranke Srđa Božović i Savo Marković.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković predaje na podgoričkom Fakultetu za državne i evropske studije, kao i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović (DPS). Do prije dvije godine predavanjem studentima Građevinskog fakulteta bavio se i ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović (SDP).

Studenti su najbolja potvrda

Kao i Lompar, i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović (SDP) podučavao je studente prije nego se vinuo visoko u politiku. To čini i sad na državnom Ekonomskom fakultetu.

Upitan da li to što je sada i profesor ima veze sa činjenicom što je i visoki funkcioner DPS-a, ministar Sekulić tvrdi da se radi isključivo o njegovim naučnim referencama.

“Što se tiče naučnih referenci - doktor sam nauka. Bio sam predavač (asistent) i kao magistar, što je u skladu sa Zakonom o visokoškolskom obrazovanju. Da li bi bio predavač da nijesam visoki funkcioner DPS-a, nije mi poznato. Ali, mislite li da mi je DPS pomogao da napišem četiri romana, da završim fakultet, magistriram pa doktoriram, da naslikam na desetine slika i da se desetak godina bavim novinarstvom”, kazao je Sekulić “Vijestima”.

Sekulić je rekao da je veliki broj studenata imao prilike da sluša njegova predavanja: “Možete ih pitati da li sam dobar u tom poslu”.

Sekulić je rekao da je diplomirao na Pravnom fakultetu, te da je njegovo “kasnije interesovanje bilo vezano za ekonomiju - vjerovatno zbog toga što se prateći rad Skupštine kao novinar, a kasnije i kao poslanik zasitio prava i pravnih normi”.

“Magistrirao sam sa temom 'Finansiranje javnog servisa', a doktorirao sa tezom 'Osnovni principi savremenog budžetskog sistema'”, kazao je Sekulić.

Magistarske studije završio je na podgoričkom Ekonomskom fakultetu, a doktorske na privatnom beogradskom Univerzitetu “Union”, ali nije saopštio koje godine.

“Union” je privatna ustanova, osnovana 2005, a na njenom čelu je rektor Zlatko Stefanović. Sastoji se od fakulteta za industrijski menadžment, dizajn, Bankarske akademije, Pravnog i računarskog fakulteta. Doktor nauka je i Sbutega, dok je Luburić magistar.

Konjević u predavače prije politike

Konjević je “Vijestima” kazao da je od 2005. godine saradnik u nastavi na Univerzitetu “Mediteran” na predmetu Osnovi menadžmenta još od septembra 2005.

“Tada se nijesam bavio politikom. U periodu od 2004. do 2006. završio sam dvogodišnje postdiplomske studije i kasnije magistrirao u saradnji sa redovnim profesorom na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i glavnim ekonomistom Centralne banke dr Nikolom Fabrisom. Dakle, moj angažman u nastavi na fakultetu nije povezan sa mojim kasnijim političkim angažmanom i on je ostvaren putem javnog konkursa koji je raspisan još u jesen 2005”, rekao je Konjević.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: