Lukšić: MANS djeluje kao parapolitička organizacija

U Vladi smatraju da premijer, kada je kritikovao MANS, pošao od osnovnih principa Preporuke Savjeta Evrope
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2012. 18:06h

Premijer Igor Lukšić nije izašao iz onoga što su preporuke Savjeta Evrope kada je kritikovao Mrežu za afirmaciju nevladinog sektora(MANS), već je ukazao da djelovanje te NVO više liči na političku partiju nego na nevladinu organizaciju, što je suprotno svrsi i ciljevima preporuke ove međunarodne organizacije, saopšteno je sinoć iz Vlade.

Lukšić je u četvrtak u emisiji “ Načisto” Televizije “Vijesti” kazao da MANS ne dobija novac od stranih donatora da organizuje proteste protiv Vlade i da će na tu, kako je naveo, spornu političku aktivnost te NVO, ukazati njenim donatorima.

On je kazao i da MANS treba da se opredijeli da li će da bude dio civilnog sektora ili će da izađe na izbore. Dio nevladinog sektora kritikovao je tu premijerovu izjavi i ukazao da, kada je ovo saopštio, nije uzeo u obzir Preporuku Komiteta ministara Savjeta Evrope državama članicama o zakonodavnom statusu nevladinih organizacija u Evropi iz oktobra 2007,. godine.

U Vladi smatraju da premijer, kada je kritikovao MANS, pošao od osnovnih principa Preporuke Savjeta Evrope. Vlada je citirala dio te preporuke.

U Vladi smatraju da premijer, kada je kritikovao MANS, pošao od osnovnih principa Preporuke Savjeta Evrope. Vlada je citirala dio te preporuke.

“NVO se smatraju dobrovoljnim samoupravljačkim tijelima ili organizacijama osnovanim za postizanje esencijalno neprofitnih ciljeva svojih osnivača ili članova. NVO ne obuhvataju političke partije. NVO treba da budu slobodne da podrže određenog kandidata ili partiju na izborima ili referendumu pod uslovom da su svoju motivaciju za to iznijele na transparentan način. Svaki vid podrške ove vrste, takođe, treba da bude u skladu sa zakonom o finansiranju izbora ili političkih stranaka”.

Suprotno ciljevima SE?

Premijer je, kako se dalje navodi, u emisiji ukazao da djelovanje pojedinih NVO više liči na partiju nego na nevladinu organizaciju, što je suprotno svrsi i ciljevima preporuke SE.

Lukšić je, kako Vlada obrazlaže, ukazao da je problematičan aspekt da li se u Crnoj Gori zna granica između NVO-a i političke partije, jer smo “svjedoci prakse da se NVO ponašaju kao političke partije, a da pri tom, umjesto mehanizama predviđenih Zakonom o finansiranju izbora ili političkih stranaka koriste pogodnosti i privilegije statusa NVO”.

“Čak i kada je očigledno da imaju potpuno različit cilj od navodne zabrinutosti ekonomsko socijalnim stanjem”.

“Valjda i premijer ima pravo na slobodu izražavanja i mišljenja u jednakoj građanskoj koncepciji kao i predstavnici NVO-a, pritom ni sa čim ne ugrožavajući prava drugih”, saopštila je Vlada.

Podsjeća se da su Kabinet premijera i Vlada u prethodnom periodu pokazale punu posvećenost saradnji sa civilnim sektorom, obećavajući da će tome biti posvećeni i ubuduće.

Galerija

Bonus video: