Vlada bi da zbog KAP-a na doboš ide i Termoelektrana

Vlada je za 28. februar zakazala sjednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu ove odluke, na što je obavezna po Zakonu o budžetu za 2012.
63 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2012. 09:19h

Demokratska partija socijalista pokušava da kroz rješavanje problema Kombinata aluminijuma obezbijedi da se privatizuje Termoelekrana u Pljevljima, čemu se protivi Socijaldemokratska partija, koja je zajedno sa opozicijom 2007. godine zaustavila taj proces.

To se zaključuje na osnovu vladinog Predloga o potvrđivanju odluke o preuzimanju duga KAP prema Dojče banci od 22 miliona eura, protiv koje su glasali ministri iz redova SDP-a.

Vlada je za 28. februar zakazala sjednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu ove odluke, na što je obavezna po Zakonu o budžetu za 2012. godinu, koja je unijeta na osnovu amandmana SDP kako bi se u Skupštini razgovaralo o budućnosti KAP-a, ako se ukaže potreba za tim.

Vlada je uz predlog odluke predložila i četiri zaključka vezana za sudbinu KAP sa kojima nije saglasan manji koalicini partner, koji će u parlamentu izaći sa svojim zaključcima, prilično različitim od onih koje predlaže Vlada (DPS).

Uprkos tome i navodima premijera Igora Lukšića da će od ishoda glasanja u parlamentu o Vladinim zaključcima zavisiti povjerenje njegovom kabinetu, skoro je izvjesno da neće doći do pada Vlade kada se 28. februara bude glasalo o njenom predlogu. Dan kasnije poslanici će raspravljali o predlogu opozicije, koju je inicirao SNP, da se glasa o nepovjerenju Vladi zbog KAP-a.

Sagovornici "Vijesti" iz SDP-a nijesu željeli da komentarišu da li će SDP napustiti Vladu ako DPS sa dijelom opozicije izglasa zaključke Vlade. U Krivokapićevoj stranci još ne žele da se izjašnjavaju ni o tome što bi mogao uraditi DPS ako SDP dobije podršku opozicije za svoje zaključke o sudbini KAP-a koji su joj na osnovu javno iznijetih stavova bliži.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: