Tajkuni bi im vozili bagere

"Da smo vlast u Crnoj Gori, mi bismo svu mehanizaciju, a to je više hiljada mašina, stavili u funkciju, a jedan grad kao što je Podgorica bio bi očišćen za nekoliko sati" rekao je Andrija Mandić
0 komentar(a)
Lukšić snijeg, Foto: Gov.me
Lukšić snijeg, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.02.2012. 09:21h

U političkim partijama u Crnoj Gori kažu da, u zavisnosti od svojih mogućnosti i resursa, pomažu i da će pomoći ugroženim područjima kako bi ublažili posljedice velikog nevremena.

U SNP-u su, osim što je 16 poslanika te partije u Skupštini Crne Gore uplatilo po 150 eura, uoči proglašenja vanrednog stanja otvorili takozvani humanitarni telefon, kako bi građanima olakšali komunikaciju sa kriznim štabovima.

"Gradonačelnik glavnog grada Miomir Mugoša pokazao je potpunu nemoć organizacione sposobnosti, dok određeni tajkuni koriste priliku da se obogate", rekao je Mandić

Pojašnjavajući da su nakon primljenih poziva na humanitarni telefon pozivali opštinske štabove po sjeveru, Đurišić je navela da su im državni organi izlazili u susret.

"Sve što su nam građani tražili, mi smo procesuirali i nadležni su nam izlazili u susret. I naši aktivisti su po rejonima, tamo gdje žive, pomagali i fizički, dok je Opština Herceg Novi pružila pomoć u iznosu od po 1.000 eura za opštine Plav, Andrijevica i Pljevlja. Planiramo i pomaganje drugih opština u granicama naših mogućnosti", rekla je Đurišić “Vijestima” i dodala da će pomoć uputiti i odbornički klub SNP-a u Skupštini glavnog grada.

Aktivisti rade na terenu

U Novoj i PzP-u ističu da su na raspolaganje stavili kompletno ljudstvo jer aktivisti tih stranaka već uveliko rade na terenu. Kažu i da ne raspolažu gotovo nikakvim drugim resursima.

"Naši aktivisti rade vrijedno na terenu priručnim sredstvima. Mi nijesmo stranka bogatih ljudi, niti imamo tajkune koji bi mogli da nam pozajme svoje mašine. Koristimo ono što imamo i snalazimo se za lopate", rekao je lider Nove Andrija Mandić.

On je kazao i da aktivistima njegove partije svakodnevno šalje poruke da na svakom mjestu pomognu koliko mogu u cilju ublažavanja posljedica nevremena, navodeći da bi stanje u Crnoj Gori bilo znatno drugačije da su oni na vlasti.

"Da smo vlast u Crnoj Gori, mi bismo svu mehanizaciju, a to je više hiljada mašina, stavili u funkciju, a jedan grad kao što je Podgorica bio bi očišćen za nekoliko sati. Gradonačelnik glavnog grada Miomir Mugoša pokazao je potpunu nemoć organizacione sposobnosti, dok određeni tajkuni koriste priliku da se obogate", rekao je Mandić.

On je naglasio da bi u Podgorici trebalo očistiti oko hiljadu kilometara puteva, pri čemu postoji otprilike isto toliko mašina koje mogu da se mobilišu.

"Svaka mašina treba da očisti po jedan kilometar, a vi pogledajte kakva je danas situacija kada se smiruje ovo vrijeme i kako izgleda Podgorica", pozivajući odgovorne da ne dozvole da se u teškim trenucima za državu bogate tajkuni.

Problem nedostatak mašina, robne rezerve

U PzP-u "Vijestima" su kazali da su konstantno u komunikaciji sa ljudima na terenu, koji kao građani čiste snijeg.

Poslanici te partije ranije su pojedinačno uplatili po 500 eura za pomoć stanovništvu u najugroženijim područjima.

"PzP nema nikakve resurse, a ni mogućnosti da partijski čisti snijeg, kao što nemamo mogućnosti ni da se borimo protiv korupcije i kriminala. To što smo mogli da uradimo kao građani, uradili smo. Ovdje je ključni problem što nemamo dovoljno mašina, nemamo robne rezerve, privatizovali smo "Crnagoraput"", rekao je lider PzP-a Nebojša Medojević.

DPS: Iza svega što radi država mi stojimo

Portparol DPS-a Rajko Kovačević kazao je da je teško razdvojiti neku specifičnu aktivnost DPS-a koja se ne bi mogla posmatrati u ukupnom naporu državnih organa na lokalnom i državnom nivou.

On je "Vijestima" kazao da su u ublažavanju posljedica nevremena uključeni mladi aktivisti stranke koji dostavljaju hranu i ljekove, čiste snijeg...

“DPS ima sredstva koja dobija od redovnog finansiranja i razmotrićemo tu mogućnost da svojim sredstvima materijalno pomognemo porodice kojima je pomoć najneophodnija", rekao je Kovačević.

Na pitanje "Vijesti" hoće li se poslanici DPS-a ugledati na kolege iz SNP-a, koji su uplatili po 150 eura, Kovačević je rekao da pretpostavlja da hoće, ali da se od toga neće praviti jeftini politički marketing.

Šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić rekao je da u toj partiji smatraju da, prije svega, treba uvažavati odluke nadležnih, navodeći da se pridružuju apelima u saniranju posljedica.

"Članovi Foruma mladih SDP-a juče su organizovano čistili snijeg ispred domova zdravlja u Podgorici, a i većina mlađih članova partije se stavila na raspolaganje opštinskim kriznim štabovima u gradovima na sjeveru, Nikšiću i na Cetinju", rekao je Stanić.

Bonus video: