Krivokapić: SPC podriva temelje građanske Crne Gore

Sva imovina kojom danas raspolaže SPC u Crnoj Gori je, prema njegovim riječima, državna imovina, koja je “okupacijom i nasilnom aneksijom” Crne Gore iz 1918. oduzeta
65 pregleda 0 komentar(a)
krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.02.2012. 13:10h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je ocijenio da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori koristi u političko-destruktivne ciljeve i ideologije “velikodržavlja” od dijela intelektualne elite iz Srpske akademije nauka i umjetnosti, pa do subverzivnog djelovanja bezbijednosnih službi.

“Svojim konkretnim djelovanjem ova crkva, to jest njen kler u Crnoj Gori ugrožava fundamentalne vrijednosne temelje na kojima je sazdana građanska Crna Gora”, rekao je Krivokapić za novosadski “Dnevnik”.

Sva imovina kojom danas raspolaže SPC u Crnoj Gori je, prema njegovim riječima, državna imovina, koja je “okupacijom i nasilnom aneksijom” Crne Gore iz 1918. oduzeta Kraljevini Crnoj Gori.

Komentarišući tužbu Eparhije budimljansko-nikšićke protiv Crne Gore za povraćaj imovine, Krivokapić je rekao da odluka Srbija da bude na strani SPC nije dobra poruka.

Krivokapić kaže da nije bio iznenađen najavama da će Crna Gora podržati kandidaturu Vuka Jeremića, srpskog ministra spoljnih poslova za mjesto predsjednika Generalne skupštine UN.

"Konstanta spoljne politike Crne Gore je uspostavljanje najboljih mogućih odnosa sa svojim susjedima, pa u tom duhu i tumačim najavu Ministarstva spoljnih poslova da podrži kandidaturu ministra Jeremića.

Po hrišćanskom načelu - ko tebe kamenom ti njega hljebom", rekao je Krivokapić.

Bonus video: