Glavni pregovarač ne imenuje ni vlastite savjetnike

Zamjenici glavnog pregovarača, koje imenuje i razrješava Vlada, zaduženi su za neposredno vođenje pregovora po određenim poglavljima,
64 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2012. 11:21h

Vlada bi u četvrtak da usvoji odluku kojom će biti uspostavljena struktura za vođenje pregovora i zaključivanje Ugovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (UN), i određen njen sastav i nadležnost.

Šef državne delegacije je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, a njegov zamjenik glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU. Osim njih, u tom tijelu će biti zamjenici glavnog pregovarača, šef Misije Crne Gore pri EU i sekretar pregovaračke grupe.

Šef delegacije predstavlja Crnu Goru na međuvladinoj konferenciji na ministarskom nivou i nadzire i usmjerava pregovore po svim poglavljima.

Glavni pregovarač, koga imenuje i razrješava Vlada, zadužen je za neposredno vođenje pregovora po svim poglavljima i predstavlja Crnu Goru na međuvladinoj konferenciji na nivou glavnih pregovarača.

On obavlja poslove iz svoje nadležnosti u Vladi i u Misiji Crne Gore pri EU, a po položaju je i šef pregovaračke grupe.

Zamjenici glavnog pregovarača, koje imenuje i razrješava Vlada, zaduženi su za neposredno vođenje pregovora po određenim poglavljima, a u slučaju spriječenosti glavnog pregovarača ili po njegovom nalogu, obavljaju i njegove poslove.

U Predlogu odluke navodi se da državna delegacija za pregovore o pristupanju EU odgovara za svoj rad Vladi, djeluje u skladu sa smjernicama za pregovore koje Vlada usvaja i dužna je da joj podnosi izvještaje o stanju pregovora.

CDT: Utvrditi hijerarhiju

U Centru za demokratsku tranziciju smatraju da veza između tog tijela i kolegijuma ostaje nejasna, i da u Predlogu odluke nije vidljivo da ta tijela imaju dodirnih tačaka u pogledu djelovanja.

Zato je, kako navode, neophodno definisati i razjasniti njihov međusobni odnos i naglasiti da li su za djelovanje državne delegacije važne smjernice i zaključci koje bi donosio kolegijum, kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj.

„Na osnovu Predloga odluke, veoma je teško sa sigurnošću utvrditi odnos između Vlade, kolegijuma i državne delegacije, i pozicije ta tri tijela u hijerarhihiji nacionalne pregovaračke strukture“, kaže se u komentarima.

Bonus video: