Odbor podržao CANU: Ukida se DANU

"Novina predviđena novim zakonom je odjeljenje za humanističke nauke", kazala je Vlahović
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 17:27h

Odbor za nauku, kulturu i prosvetu podržao je glasovima vladajuće koalicije Predlog zakona o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU), kojim je predviđeno njeno spajanje sa Dukljanskom akademijom nauka i umjetnosti. Protiv predloženog zakona glasali su predstavnici opozicije, dok je poslanik Kluba albanskih stranaka Vaselj Siništaj ostao uzdržan.

Žestokoj polemici je, inače, prethodila i rasprava članova odbora o predlogu SNP-a da se sjednica odgodi, kako bi se na narednoj pozvali predstavnici CANU da iznesu svoje stavove o zakonu, što je uporišta imalo i u Poslovniku.

„Akademija kao autonomna institucija raspolaže svojim finansijama kako želi. Dio dobijaju iz budžeta, a dio njihovih prihoda su donacije“, objasnila je Vlahović.

A kada je preglasavanjem i definitivno odbijen predlog SNP-a, ministarka nauke Sanja Vlahović ponovila je ranije stavove da novi zakon podrazumijeva objedinjavanje naučnog potencijala, te da se njime postiže autonomija ustanove u radu, utvrđivanje načina izbora članova i rspolaganje finansijama.

„Akademija kao autonomna institucija raspolaže svojim finansijama kako želi. Dio dobijaju iz budžeta, a dio njihovih prihoda su donacije“, objasnila je Vlahović.

Peković: Radilo se iza leđa

Navodeći da niko iz CANU nije bio konsultovan prilikom izrade zakona, Veselinka Peković (SNP) kazala je da se akademiji čak radilo iza leđa, što je Vlahović negirala, pojašnjavajući kako se oko određenih pitanja nijesu usaglasili.

Uvjeren je da novi zakon predstavlja korak unazad u odnosu na postojeći, Budimir Aleksić (Nova) kazao je kako sam naziv akademije ne bi bio kakav jeste, da se željelo ići naprijed. Navodeći Albaniju kao primjer, u kojoj naučna institucija nosi naziv Akademija nauka i umjetnosti Albanije, a ne Albanska akademija nauka i umjetnosti, Aleksić je kazao da vlast smatra da nauka treba da bude sluškinja politike.

“To potvrđuje i član zakona da se afirmiše crnogorsko duhovno nasljeđe, njen jezik iako je to jezik manjine. Ovo je nametanje ideologije u nauku i suzbijanje naučnog i umjetničkog stvaralaštva. Mi idemo u pravcu crnogorizacije”, rekao je Aleksić.

U nazivu ime države

Odgovarajući mu na račun priče o crnogorizaciji, Mićo Orlandić (SDP) kazao je da bi volio da je nekad pročitao ijedan stav CANU po tom pitanju, pa slagali se sa njim ili ne.

Suljo Mustafić (BS), koji je kazao da u imenu i sadržaju akademije treba da bude objedinjena tradicija viševjerske i multinacionlane države.

“U nazivu treba da bude ime države kojoj akademija pripada”, rekao je Mustafić, ističući kako bi naučna institucija trebalo da se zove Akademija nauka i umjetnosti Crne Gore.

Vlahović je, međutim, objasnila da se opcija oko naziva nije razmatrala zbog kontinuiteta u imenu akademije, poručujući kako će u njoj biti mjesta za dijalog po svim pitanjima, pa i identitetskim. Njeno izlaganje pohvalio je Drago Čantrić (DPS), koji je istakao da nakon njene priče više nema dilemu treba li da podrži predloženi zakon.

Objedinjavanje na nož

Ubjeđujući članove odbora da se zakonom ne spajaju dvije akademije, već da se samo objedinjuje naučni potencijal pod ednu kapu, Vlahović je kazala da se pitanje oko Akademije ne bi smjelo politizovati.

“Jedino se kod nas dešava da se na nož dočeka objedinjavanje”, rekla je Vlahović.

Golubović je, međutim, upozorio da će, bude li usvojen zakon u Skupštini, prema najavama evropskih akademija, doći do izopštenja CANU.

“Svi razlozi koje ste naveli za donošenje ovg zakona su argumentovano osporeni od CANU”, rekao je Golubović.

Galerija

Bonus video: