Crna Gora će slati vojnike u Avganistan i poslije 2014.

“Crnogorski vojnici stoje rame uz rame sa njemačkim vojnicima u Regionalnoj komandi u sjevernom Avganistanu”, rekao je Fišer
0 komentar(a)
vojnici, ISAF, Avganistan, Foto: Zoran Đurić
vojnici, ISAF, Avganistan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.01.2012. 09:00h

Crna Gora će u narednom periodu intenzivno raditi na izgradnji kapaciteta neophodnih za podršku misiji NATO-a u Avganistanu nakon 2014. godine, najavio je ministar odbrane Boro Vučinić.

Imajući u vidu da je proces tranzicije u Avganistanu započeo u julu prošle godine, Vučinić je kazao da je Crna Gora “shvatila potrebu” međunarodne zajednice i Vlade Avganistana za što većim brojem instruktora u misiji, sa ciljem da se ovaj proces završi do kraja 2014. godine, kako je i planirano.

On je, na konferenciji o regionalnoj podršci misiji ISAF u Avganistanu nakon 2014. godine, rekao da je Crna Gora jedna od više od 50 nacija kontributora koje daju doprinos ISAF misiji, i podsjetio da je u martu 2010. godine upućen prvi kontingent koji je brojao 31 pripadnika VCG.

“Danas se u ovoj misiji nalazi četvrti kontingent koji broji 39 pripadnika. Za manje od dvije godine Crna Gora je povećala svoj kontingent za oko 25 odsto, što je još jedan dokaz da ozbiljno pristupamo realizaciji naših međunarodnih obaveza i pokazujemo da smo partner na koga se može ozbiljno računati“, kazao je Vučinić.

Crnogorski vojnici rame uz rame sa njemačkim

Ambasador Njemačke u Podgorici Pius Fišer je ocijenio da Crna Gora uspješno doprinosi ISAF misiji, a stabilan i mirnodopski Avganistan, koji ne prijeti svijetu, je u interesu svih.

“Crnogorski vojnici stoje rame uz rame sa njemačkim vojnicima u Regionalnoj komandi u sjevernom Avganistanu”, rekao je Fišer.

Predsjednik Maršal centra Alumni asocijacije za bezbjednost jugoistočne Evrope, Mehmedin Tahirović, rekao je da je cilj formiranja regionalne asocijacije unapređenje bezbjednosne saradnje.

Ambasadorka SAD Sju Kej Braun kazala je da se ne smiju izgubiti zajednički ciljevi za Avganistan. “Ciljevi za Avganistan su društvo koje je stabilno, ekonomski održivo, kao i stvaranje avganistanske vlade koja će biti posvećena zaštiti ljudskih prava, prava žena i vjerske tolerancije”.

ISAF misija, smatra ona, doprinosi globalnoj sigurnosti tako što odbija da pruži utočište Al Kaidi i njenim pristalicama za planiranje napada na Zapadu.

Došao i Veljović

Konferenciji o budućnosti NATO operacije u Avganistanu juče je prvi put u svojstvu savjetnika šefa države prisustvovao i Veselin Veljović.

Smijenjeni šef policije je učesnik konferencije u svojstvu savjetnika crnogorskog predsjednika za oblast bezbjednosti.

Konferenciju na kojoj je radni jezik engleski Veljović je juče pratio bez slušalica za prevod iako je prevod bio obezbijeđen.

Bonus video: