NVO sektor traži Vladin dokument, Pejović smatra da im neće biti zanimljiv

Na sastanku predstavnici civilnog sektora nijesu od Pejovića dobili konkretan odgovor o mjestu i ulozi koju će imati u pregovorima
69 pregleda 0 komentar(a)
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.01.2012. 14:06h

Predstavnici civilnog sektora tražili su od glavnog pregovarača Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandra Pejovića da prije Vladine odluke o uspostavljanju pregovaračke strukture taj dokument bude dostupan za javnu raspravu, kazao je Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).Koprivica je naveo da je Pejović predstavnike civilnog sektora na današnjem sastanku upoznao kako treba da izgleda struktura pregovaračkog tima, kako njegov glavni dio tako i svi tehničko – administrativni kapaciteti i procesi. Koprivica je agenciji MINA rekao da na sastanku predstavnici civilnog sektora nijesu od Pejovića dobili konkretan odgovor o mjestu i ulozi koju će imati u pregovaračkim strukturama, kao i da su zatražili da barem desetak dana dobiju priliku da razmotre Vladin dokument kojim će one biti definisane.

Nadaju se da će ipak izaći u susret"Teško je dati predloge i sugestije ako nemate pisani dokument i ako tek sada čujete kako će te strukture izgledati. Pod otvorenim i inkluzivnim procesom podrazumijevamo da nam se da taj dokument i određeno vrijeme kako bi mogli reagovati na pravi način", kazao je Koprivica.Prema njegovim riječima, Pejović nije eksplicitno odgovorio da li će to uraditi.

"On je rekao da je to pravni dokument koji nam kao takav neće biti zanimljiv. Eksplicitno nije kazao ni da ni ne, ali se mi nadamo da će nam izaći u susret", rekao je Koprivica.On je naveo i da je NVO sektor tražio da Vlada inicira pripremu jednog formalnog dokumenta koji će definisati odnos parlamenta i Vlade."Da bi znali šta su nadležnosti i zadaci parlamenta, i koji dio procesa njemu pripada, jer je nama bitno da se izbjegnu preklapanja djelovanja i politički problemi kad proces počne. To je naša intencija a vidjećemo da li Vlada želi da razmisli o tome", rekao je Koprivica i dodao da je Pejović to "primio k znanju" ali da se nije izjasnio o predlogu.

Parlamentu pripada značajna uloga

On je podsjetio da je Kolegijum parlamenta trebalo da usvoji dokument kojim se preciziraju njegova zaduženja u pregovaračkom procesu, ali da to nije učinio i da sa tim kasni već pola godine."Mi smo prosto zabrinuti da mu ne pripadne neka minorna uloga jer smatramo da mu pripada značajno mjesto", ocijenio je Koprivica.Prema njegovim riječima, Pejović nije konkretno odgovori da li će u glavnom pregovaračkom timu biti mjesta za predstavnike civilnog sektora ili će biti angažovani kroz radne grupe koje će pratiti proces."Složili smo se da je suštinski bitno da ko god dobije šansu treba da bude sa zavidnom ekspertizom i znanjem. Kazao je da su za nas radne grupe potpuno otvorene, ali nije bio eksplicitan, kao ni za glavni tim. Rekao je da ako ima stručnjaka koji mogu da pokriju ono što se traži da je otvoren i za to", zaključio je Koprivica

Bonus video: