MANS: Građani nemaju ni za struju, a premijer im piše na Fejsbuku

MANS podsjeća na brzu reakciju tužilaštva i policije u aferi listing i dodaje da je takva reakcija bila potrebna i nakon protesta
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 12:35h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je premijera Igora Lukšića da se izvini građanima i da iskoristi mehanizme kojima raspolaže za konkretne akcije, a ne manipulacije.

"Nemušte izjave premijera Lukšića i njegovih ministara vrijeđaju inteligenciju i predstavljaju samo jedan u nizu pokušaja manipulacije", piše u saopštenju MANS.

Izvršna direktorka Vanja Ćalović podsjeća na brzu reakciju tužilaštva i policije u aferi listing i dodaje da je takva reakcija bila potrebna i nakon protesta.

"Lukšić je trebao da odmah u nedjelju pozove Vrhovnog državnog tužioca da uđe u EPCG, Telekom, Željezaru, KAP, Jugopetrol i Vladu Crne Gore, kao i da od čelnika Regulatorne agencije za energetiku zatraži da podnesu ostavke. Umjesto toga, premijer se udostojio da se građanima koji nemaju novca da plaćaju ni struju ni internet, obrati preko Fejsbuka", kaže ona.

Iz ove NVO koja je učestvovala u organizaciji protesta navode da su "svakako ponosni što premijer pripravnik zna da koristi moderna sredstva komunikacije, ali od njega očekuju konkretne akcije i radikalne rezove".

"Gospodin Lukšić je imao godinu dana da mijenja zakone i piše akcione planove, da usvaja strategije i edukuje službenike. Sad očekujemo konkretne akcije. Struja je samo povod, a ne i ključni razlog, ali na struji Lukšić treba da pokaže da je spreman da sa riječi pređe na djela", kažu iz MANS-a.

U saopštenju se takođe navodi da se od premijera ne traži da vještački zamrzne cijene, već samo da obezbijedi da monopolista EPCG funkcioniše onako kako bi morala kada bi postojala konkurencija.

"Da spriječi javašluk, krađu i iznad svega da postavi pitanje miliona koji se drže u Prvoj banci umjesto da budu investirani u EPCG koju smo zbog toga i prodali", poručuju iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Galerija

Bonus video: