Koalicija "Za 21. vijek": Dva hotela sa primorja ostvare više noćenja nego čitav Glavni grad

"Dok je prosjek zadržavanja turista na nivou države oko 6,5 dana, turisti se u Podgorici zadržavaju svega 1,8 dana", kazala je predstavnica koalicije „Za 21. vijek“ Marija Radulović.
354 pregleda 5 komentar(a)
Marija Radulović, Foto: Koalicija za 21. vijek
Marija Radulović, Foto: Koalicija za 21. vijek
Ažurirano: 10.05.2018. 14:10h

Vjerovali smo da nakon bisera aktuelnog gradonačelnika da je Podgorica „pod njegovim vođstvom, postala metropola turizma“ zaista ne može gore. Međutim, predstavnici "katastrofalne gradske uprave su i danas nastavili sa promovisanjem magle i neutemeljenim hvalospjevima, pa je vrijeme da ih demantujemo realnim stanjem i zvaničnim podacima", ukazala je predstavnica koalicije „Za 21. vijek“ Marija Radulović.

Ona je reagovala na današnje saopštenje predstavnice DPS-a Tanje Popović, koja je kazala da „Glavni grad ostvaruje impresivne rezultate u oblasti turizma“.

„Iako svi želimo da Podgorica bude što razvijenija i posjećenija, važno je demaskirati populističku i demagošku retoriku predstavnice DPS-a. A situacija u turizmu je itekako zabrinjavajuća. Primjera radi, od ukupnog broja turističkih noćenja u Crnoj Gori, u Glavnom gradu se ostvarje mizernih 2%. Ili, jednostavnije rečeno: Podgorica, kao Glavni grad „metropole turizma“, za godinu dana ostvari turističkih noćenja koliko ostvare i svega par hotela na primorju, za nekoliko mjeseci ljetnje sezone. Ukoliko je to dovoljno i ukoliko ta smiješna cifra Podgoricu čini „metropolom turizma“, kako to reče Stijepović, onda mi živimo u različitim univerzumima“, ukazala je Radulović.

Ona je ukazala i na prosječno zadržavanje turista u Glavnom gradu, koje najbolje oslikava katastrofalnu turističku ponudu koju im gradska uprava nudi.

„Dok je prosjek zadržavanja turista na nivou države oko 6,5 dana, turisti se u Podgorici zadržavaju svega 1,8 dana. Međutim, kako bi i bilo drugačije kada se vrhunac kreativnosti gradske uprave svodi na postavljanje info-štandova i štampanje flajera, dok se tri decenije ne ulažu ni približno dovoljna sredstva da se turistička ponuda u Glavnom gradu obogati, pa time i omasovi turistička posjećenost“, ukazala je Radulović.

Ona je navela samo neke od primjera, zbog kojih je turistička ponuda u Glavnom gradu toliko siromašna.

„Tri decenije Glavni grad nije u stanju da revitalizuje i turistički iskoristi arheološko nalazište Duklja, koje godinama služi kao divlja deponija. Nijedan cent nije uložen u rekonstrukciju starog zatvora Jusovača ili tvrđave Lesendro, dok se jedan od najstarijih mostova - Tabački most, trajno uništio širenjem sa 5 na 9 metara, kako bi investitor dobio saobraćajnicu sa dvije trake. Tvrđava Depedogen na Sastavcima je uprkos smiješnim ulaganjima i dalje zapuštena, okolina Kaninog hotela „Podgorica“ trajno uništena, a od starog Kina Kultura više nema ni traga. Sada gradska uprava ucrtava Statisove objekte iznad Tupinog kluba „Galeb“, dok se godinama pokušava prodati i jedna od rijetkih predratnih zgrada u gradskom vlasništvu, objekat nekadašnje Podgoričke banke u Bokeškoj ulici“, ukazala je Radulović.

Ona je podsjetila da bi pokazivanjem elementarne volje i uz ne mnogo novca, Glavni grad „mogao značajno da poboljša uslove za sve turiste i obogati postojeću ponudu“.

„Jer ne možemo očekivati da se turisti rado vraćaju u naš grad, ako ih u ljetnjem periodu dočekuju aubusi stari i do 37 godina, bez bilo kakve klimatizacije na vrelim temperaturama. Sa druge strane, pravilnim pošumljavanjem autohtonih vrsti i uticanjem na mikro-klimu, temperatura u našem gradu bi se, u toku tih ljetnjih mjeseci, mogla značajno spustiti. A to ne možemo postići sječom drveća, betoniranjem Ribnice ili izlivanjem 150 hiljada kvadrata betona na prostoru Kasarne Morača i Njegoševog parka. Potrebna nam je ozbiljna, dugoročna strategija, koja će obuhvatiti razne segmente funkcionisanja lokalne uprave i koja će naš grad pretvoriti u daleko poželjniju turističku destinaciju“, ukazala je Radulović.

Bonus video: