CDT: Prvo da raspravimo o pregovaračkoj strukturi

Koprivica je naglasio da je za CDT jako važna uloga civilnog društva u procesu pregovora, i napomenuo da je civilno društvo širok pojam
93 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.01.2012. 11:16h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zatražiće od glavnog pregovarača sa Evropskom unijom (EU), Aleksandra Pejovića, da kompletna pregovaračka struktura, prije nego što je Vlada usvoji, bude na nekoj vrsti javne rasprave, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO). Izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica, kazao je agenciji MINA da crnogorska javnost očekuje da proces pridruživanja EU počiva na četiri osnovna principa.Ti principi su, kako je naveo, transparentnost, inkluzivnost, stručnost i profesionalnost i efikasnost.

Najave ohrabruju

„Veoma ohrabruju najave koji smo dobili od ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Milana Roćena, državnog sekretara za evropske integracije Slavice Milačić i Pejovića o tome da će ovi principi biti poštovani i da će proces biti otvoren za sve segmente društva“, smatra Koprivica.On je naglasio da postoje tri ključna pitanja u vezi sa otpočinjanjem pregovaračkog procesa sa EU, od kojih je prvo - kako će izgledati pregovaračke strukture Crne Gore. „Čuli smo da će u narednih 15-ak dana biti formirane pregovaračke strukture, ali ono što nijesmo čuli, a što je veoma važno, jeste da li će informacije o kompoziciji i nadležnostima datih struktura, prije usvajanja na Vladi, biti dostupne široj javnosti koja bi o tome mogla dati svoje mišljenje“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, tek ako to bude ispunjeno, proces se može nazvati participativnim i konsultativnim.

„CDT će, od glavnog pregovarača Pejovića, na sastanku koji je zakazan za 25. januar, zatražiti da kompletna pregovaračka struktura, neposredno prije usvajanja, bude na nekoj vrsti javne rasprave“, rekao je Koprivica. U toj NVO se, kako je naveo, nadaju da će predstavnici Vlade imati razumjevanja za taj zahtjev.„Jer, kad budemo znali kako izgledaju strukture, znaćemo i kome je odgovoran glavni pregovarač, ko donosi političke a ko ’tehničke’ odluke, koji su kanali za protok informacija, kako će te informacije biti dostupne javnosti, kao i sva druga značajna pitanja“, pojasnio je on.

Skupština da kaže koju ulogu želiKoprivica je kazao da se sljedeće ključno pitanje odnosi na ulogu Skupštine Crne Gore u procesu pridruživanja EU. „Čini se da do sad, makar javno, Skupština nije uradila sve što je trebalo kako bi se izjasnila o tome koju ulogu u tom procesu želi“, naveo je on. Koprivica je kazao da kolegijum Skupštine još nije, kako je to bilo predviđeno skupštinskim Akcionim planom, donio odluku o tome kakvu ulogu parlament želi u procesu evropskih integracija. On je podsjetio da su uloge parlamenta u državama koje su nedavno pristupale Uniji bile veoma različite. „Ovo odsustvo inicijative može biti jako problematično kada se definitivno odrede pregovaračke strukture, jer ako parlamentarci ne budu zadovoljni značajem Skupštine u tom procesu – najveću odgovornost za to će snositi oni sami“, smatra Koprivica. Zbog toga, kako je naveo, to pitanje mora biti riješeno prije utvrđivanja pregovaračkih struktura.

U malom društvu je svaki čovjek dragocjenKoprivica je naglasio da je za CDT jako važna uloga civilnog društva u procesu pregovora, i napomenuo da je civilno društvo širok pojam, koji pored NVO-a obuhvata i sindikate, fakultete, razne forume i komore. „Smatramo da bi civilno društvo svakako trebalo da ima svoje mjesto u pregovaračkom timu i radnim grupama u okviru kojih se formulišu prvi nacrti pregovaračkih pozicija“, precizirao je on.Koprivica smatra da bi trebalo razmisliti i o tome da određenu ulogu u procesu pregovora dobiju i predstavnici sindikalnih organizacija u Crnoj Gori.On je kazao da očekuje da će i radne grupe biti otvorene za predstavnike civilnog sektora, kao i za sve pojedince koji će svojim znanjem i sposobnostima moći doprinijeti tom procesu. „Važno je da to budu stručnjaci sa bogatim biografijama i kredibilne ličnosti. U malim društvima kao što je naše, svaki čovjek je dragocjen“, zaključio je Koprivica

Bonus video: