HGI najavio protestnu notu zbog odluke da izbori budu na Uskrs

Predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić ne misli da će katoličkim vjernicima iz tog grada biti problematično što su izbori na Uskrs
0 komentar(a)
Marija Vučinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marija Vučinović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.01.2012. 15:11h

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović najavila je protestnu notu zbog odluke da izbori u Tivtu i Herceg Novom budu održani na katolički Uskrs

‘’Mi to nijesmo očekivali, stvarno. Katolički Uskrs pada 8. aprila. Mislim da je ipak za datum izbora trebalo odrediti neki drugi dan. Mi ćemo uputiti jednu protestnu notu, jer jedan tako važan datum, datum za izbore, ne bi smio da se odredi za Uskrs", rekla je Vučinović za Radio Antena M.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović odlučio je juče da izbori za odbornike u skupštinama opština Tivat i Herceg Novom budu održani 8. aprila.

Gradonačelnici ne vide problem

Iako nije uobičajeno da se izbori organizuju na vjerski praznik, predsjednik Opštine Tivat Miodrag Kankaraš za Antenu M kaže da ne očekuje da zbog toga bude problema.

‘’Ne bi trebalo da bude problema. Niko od nas nije neku posebnu pažnju posvetio tome. Naravno, siguran sam da nikakva namjera nije postojala i da to neće ništa promijeniti u samom toku izbora.’’

Ni predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić ne misli da će katoličkim vjernicima iz tog grada biti problematično što su izbori na Uskrs.

Mandić ocjenjuje da je 8. april bio jedini datum za održavanje izbora.

"Ja mislim da je to jedini dan kad se izbori mogu održati, jer uslov je da mora biti 15 dana prije od održavanja konstitutivne sjednice u lokalnom parlamentu, a kod nas je ta sjednica održana 24. aprila kada su bili posljednji izbori 2008. godine.

Znači, datum raspisivanja izbora bira se tako što se oduzme 15 dana od konstitutivne sjednice prethodnih izbora i to je ispalo 8. aprila. Bolje bi bilo da to nije tako, ali vjerujem da nije problem otići na glasanje, bez obzira što je Uskrs.

Tu nema neke simbolike kad treba biti kod kuće i slaviti, a ne biti u redu za glasanje".

Bonus video: