Od Bara napravili saobraćajno slijepo crijevo

Tajić ističe da je sve počelo ukidanjem jedine domaće pomorske putničke linije Bar-Bari, gdje se "nije moglo vidjeti šta su tu razlozi, sem da su feribotu istekli papiri, a novi brod se ne može nabaviti"
65 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Tajić, DF, Foto: Demokratski front
Zoran Tajić, DF, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 10.05.2018. 10:06h

Odbornički kandidat Koalicije "DF-SNP, Za grad koji volim" Zoran Tajić saopštio je danas da se Bar "nekada promovisan kao perspektivni saobraćajni centar" u zadnje vrijeme "zbog nerada ili neznanja" gradskih i državnih vlasti sistematski pretvara u saobraćajno "slijepo crijevo".

Tajić ističe da je sve počelo ukidanjem jedine domaće pomorske putničke linije Bar-Bari, gdje se "nije moglo vidjeti šta su tu razlozi, sem da su feribotu istekli papiri, a novi brod se ne može nabaviti".

"Nema analize kako to da se drugima isplati ova linija a nama ne, i da li je možda poslovna politika preduzeća koje upravlja ovom linijom bilo dobra. Da li je popunjenost kapaciteta od 10-15 posto možda razlog loše isplativosti, ili da nije možda razlog male popunjenosti cijena prevoza od 80 eura, sa ležajima 130-150, i to u vrijeme kada avionom možete stići na kraj Evrope za tu cijenu, a učili su nas da je vodni saobraćaj najjeftiniji, a vazdušni najskuplji. Najavljeno je da će narednih par mjeseci ovu liniju opet držati hrvatsko preduzeće po još većim cijenama", kaže Tajić, diplomirani inžinjer saobraćaja.

On je ukazao na "dobro poznatu priču" o perspektivnosti barske luke, njenoj prodaji "na parče", tenderima i otkazivanjima prodaje.

"Godinama gledamo kako polako odumire i željeznički saobraćaj, sa prastarim voznim parkom, otkazivanjem polazaka i kašnjenjima. To malo vozova vidimo sa po par putnika u njima koji još nijesu odustali od željeznice i prešli na drumski saobraćaj u kojem, nažalost, nije mnogo bolje. Prije par mjeseci smo bili svjedoci nove blokade grada zbog klizišta u Zelenom pojasu - jedinoj vezi Bara se svijetom, ako ne računamo put do graničnog prelaza sa Albanijom koji je posebno usko grlo", dodaje Tajić.

On je kazao i da se već četiri godine priča o popravci alternativnog puta preko Sutormana, ali se na to "izgleda potpuno zaboravilo", pa građani već strahuju od početka sezone "i čuvenih kilometarskih gužvi prije i iza Sutomora".

"Ako ovdje dodamo i najave lošeg poslovanja, pa čak i stečaja crnogorskog avio-prevoznika, slika o Baru i cijeloj Crnoj Gori kao slijepom saobraćajnom crijevu postaje sve jasnija. Možda naše vlasti i avio-transport ustupe Hrvatima ili nekome iz regiona ko zna to organizovati. Toliko o dostignućima aktuelne vlasti, koja se, nažalost, upravo na primjeru Bara najjasnije ilustruju", zaključio je Tajić.

Bonus video: