Funkcionere kazne uglavnom zaobilaze

Crnogorski područni sudovi su uglavnom odbacivali prijave, obustavljali postupke, a najniža izrečena sankcija iznosila je 100
0 komentar(a)
leković, Foto: Arhiva Vijesti
leković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.01.2012. 09:54h

Područni sudovi za prekršaje su prošle godine donijeli 301 presudu javnim funkcionerima, po prijavama Komisije za sprečavanje sukoba interesa i naplatili od njih samo 4.930 eura kazne, iako Zakon o sprečavanju sukoba interesa nalaže da je raspon kazni za kršenje propisa od 825 do 1.100 eura.

Crnogorski područni sudovi su uglavnom odbacivali prijave, obustavljali postupke, a najniža izrečena sankcija iznosila je 100, dok je najviša bila 400 eura.

Takvim načinom kažnjavanja funkcionera koji ne poštuju zakon u budžet države slilo se nepunih 5.000 eura, iako evropske institucije uporno opominju da se regulativa i sankciona politika u oblasti sukoba interesa moraju poboljšati.

Komisija je funkcionere najčešće prijavljivala zbog nepodnošenja izvještaja o imovini po stupanju ili po prestanku javne funkcije, ali i za neprenošenje prava upravljanja na nepovezano lice u privatnim firmama.

Mnogi od njih nijesu predali izvještaj godinu dana po prestanku funkcije, što je obaveza shodno aktuelnom zakonu, sve dok novi propis u ovoj oblasti ne počne da se primjenjuje od 1. januara naredne godine.

Obustavljene prijave

Primjera radi, sud je odbacio zahjtev Komisije kad je u pitanju bivša pomoćnica ministra za ekonomski razvoj Maja Velimirović-Petrović, a obustavio postupke u slučajevima poslanika Koče Pavlovića i Srđana Brajovića, kao i bivšeg pomoćnika direktora Direkcije javnih radova Igora Đuranovića.

Odbačena je prijava i za bivšeg predsjednika Apelacionog suda Vukomana Golubovića, baš kao i za direktora OŠ „Braća Ribar" Vladimira Bugarina, te njegovog kolege iz Srednje stručne škole u Bijelom Polju Božidara Ljujića.

Pomoćnik direktora Uprave za šume Rosanda Vojinović i njen kolega Miloje Aničić su opomenuti, kao i bivši sudija beranskog Osnovnog suda Isad Jašarović.

Postupci su obustavljeni i za direktora OŠ „Lovćenski partizanski odred" Veljka Đukanovića, zamjenika osnovnog državnog tužioca u Nikšiću Dejana Đorojevića, kao i podgoričke Škole za muzičke talente „Andre Navara" Alekse Asanovića.