Vuković: Medojević bio "na dvije stolice" kad se privatizovao Telekom

Iz DPS navode da je bitno da na čelu komisije ne bude predsjednik PzP-a, Nebojša Medojević koji je, tvrde, uključen u privatizaciju
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 15:25h

Ukoliko se formira posebno skupštinsko tijelo i pokrene parlamentarna istraga o korupciji u privatizaciji Telekoma, odazvaću se eventualnom zahtjevu za davanje podataka u ovom slučaju, kazao je za Dan predsjednik Vlade, Igor Lukšić.

Lukšić napominje da je pokretanje i sprovođenje parlamentarne istrage u nadležnosti Skupštine Crne Gore.

"Uvažavajući ingerencije Skupštine i institut parlamentarne istrage, smatram da, po ovim pitanjima, prije svega, treba da postupaju nadležne pravosudne institucije, koje treba da utvrde osnovanost navoda koji se iznose, a potom daju svoj sud i o tome donesu konačnu odluku. I sam poslovnik Skupštine upućuje da se parlamentarna istraga neće voditi, odnosno da će se odložiti, ukoliko se o istim činjenicama vodi sudski postupak, do njegovog okončanja", dodao je Lukšić.

Najavljenu inicijativu podržaće i Demokratska partija socijalista (DPS), Socijal-demokratska partija (SDP) i Socijalistička narodna partija (SNP).

Kako je saopšteno radiju Antena M, u DPS-u ideju o formiranju posebnog skupštinskog tijela koje bi se bavilo istragom o korupciji u privatizaciji Telekoma Crna Gora načelno podržavaju.

"Protiv toga sam da Medojević bude na čelu te komisije jer je on bio debelo uključen u tu privatizaciju i koliko se ja sjećam bio je čovjek koji je zastupao interese zaposlenih u Telekomu. On je jedan od onih koji je najviše optuživan da je sjedio na dvije stolice, da je u stvari zastupao interese onih koji su uzeli Telekom. Dakle, niko ko je bio involviran u taj proces ne smije biti niti na čelu, niti u toj komisiji", rekao je Vuković.

Primarno je Tužilaštvo

Ni SDP, kako su saopštili, nema ništa protiv toga da Skupština u okviru novoformiranog tijela ispita sve navode oko privatizacije Telekoma.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević je ocijenio da parlament ipak ne bi trebalo da presuđuje u ovom slučaju prije Tužilaštva.

"Trebalo bi sačekati prije svega pisanu inicijativu koja mora imati određeni broj potpisa da bi uopšte mogla da bude dio rasprave. Ono što se nama čini kao bolje rješenje jeste da nadležni odbor obavi kontrolno saslušanje tužioca i da poslanici dobiju informacije šta je u posljednjih godinu, od kada je pokrenuo predkrivični postupak tužilac uradio u tom smislu. Čini nam se da parlament u ovoj fazi ne bi trebalo da preuzima nadležnosti koje su u domenu drugih državnih organa", napomenuo je Konjević.

SNP, kako su radiju Antena M kazali iz te partije, još nije dobio zvaničan predlog opozicionih kolega o pokretanju parlamentarne istrage u slučaju Telekom.

Poslanik SNP-a, Neven Gošović saopštio je da u njegovoj partiji u potpunosti podržavaju svaku inicijativu koja se tiče jačanja kontrolne funkcije Skupštine, naročito, kako je dodao, kada je riječ o provjeri koruptivnih radnji u aferi Telekom.

"Do sada sa rukovodstvom SNP-a nije obavljena nikakva konsultacija kad je riječ o pokretanju parlamentarne istrage. Očekujemo da se pripremi odgovarajuća inicijativa kako bi bili u mogućnosti neposredno da se odredimo, odnosno podržimo takav prijedlog a vjerujem da će on biti pripremljen u skladu sa skupštinskim poslovnikom", rekao je Gošović.

Lideri NOVE i Pokreta za promjene, Andrija Mandić i Nebojša Medojević u četvrtak su najavili da će opozicija brzo inicirati parlamentarnu istragu kako bi poslanici mogli da saslušaju sve aktere povezane sa korupcijom prilikom prodaje Telekoma Crne Gore. Predlog za pokretanje parlamentarne istrage mora dobiti podršku 41-og poslanika u Skupštini.

Galerija

Bonus video: