Bošnjaci nezadovoljni saradnjom države sa dijasporom

U saopštenju te stranke navodi se da nijesu zadovoljni postignutim rezultatima i ostvarenim napretkom koji je Crna Gora
0 komentar(a)
bošnjačka partija, Foto: Arhiva Vijesti
bošnjačka partija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.01.2012. 17:33h

Rezultati koje je Crna Gora postigla nijesu uspjeli da opravdaju jasnu misiju Strategije za saradnju sa dijasporom i ciljeve koji su njome postavljeni, smatraju u Bošnjačkoj stranci.

U saopštenju te stranke navodi se da nijesu zadovoljni postignutim rezultatima i ostvarenim napretkom koji je Crna Gora napravila u pokušaju da se približi dijaspori, i dijaspora njoj.

„Uvažavamo napore koje je uložilo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, zajedno sa Centrom za iseljenike i ostalim državnim organima, ali pokazani rezultati nijesu uspjeli da opravdaju jasnu misiju Strategije za saradnju sa dijasporom 2010-2014, i njene postavljenje ciljeve“, kaže se u saopštenju.

Iz BS podsjećaju da su prioritni ciljevi Strategije očuvanje i njegovanje jezika, kulture i tradicije, afirmacija kulture i kulturnih raznolikosti, promocija kulturnog nasljeđa i tradicije.

„U cilju realizacije tih ciljeva, Ministarstvo je u protekloj godini organizovalo isključivo kurseve crnogorskog jezika i radilo na očuvanju identiteta crnogorske tradicije i kulture, kako stoji u Informaciji o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije“, navodi se u saopštenju.

Uvod u asimilaciju

Iz BS su pitali nadležne institucije zašto u okviru projekta Škola jezika i kulture Crne Gore nije bilo mjesta za bosanski jezik i književnost Bošnjaka Crne Gore, imajući u vidu da oni i Albanci čine više od dvije trećine dijaspore, kao i da su upravo iseljenici odigrali presudnu ulogu u referendumskom procesu.

„Da li se to crnogorski jezik našoj dijaspori promoviše kao jedini priznati jezik u Crnoj Gori, a kultura jednog naroda kao kultura svih naroda u Crnoj Gori“, pitaju iz te partije.

BS, kako se navodi, insistira da se pri implementaciji Strategije poštuju principi na kojima je zasnovana, a u prvom redu Ustav Crne Gore.

Upozoravaju da, ako se nastavi sa negiranjem postavljenih ciljeva Strategije, bošnjački narod koji čini većinu dijaspore Crne Gore neće moći da prihvati takav pristup, jer to predstavlja uvod u asimilaciju, a ne u očuvanje nacionalnog identiteta.

Bonus video: