Hrvati sve teže do poslaničke penzije, a kod nas...

Crnogorski parlamentarci htjeli su da donesu novi zakon o zaradama državnih funkcionera kako bi i nova generacija poslanika i ministara dobila velike državne penzije
62 pregleda 0 komentar(a)
poslanici, skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
poslanici, skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.01.2012. 14:12h

Poslanici i crnogorska Vlada mogli bi se ugledati na primjer Hrvatske kada opet budu raspravljali o nacionalnim penzijama, pošto je nova vlast u Zagrebu spremila zakon po kojem će znatno biti pooštreni uslovi da bivši poslanici dobiju povlašćene mirovine. Ministri više na njih neće imati pravo.

Crnogorski parlamentarci htjeli su da donesu novi zakon o zaradama državnih funkcionera kako bi i nova generacija poslanika i ministara dobila velike državne penzije , ali su odustali od toga krajem ljeta, nakon što se u javnosti digla prašina zbog prethodne namjere da sebi povećaju plate.

Kod nas 2 nepuna mandata

Izvjesno je da će to pitanje u Crnoj Gori biti aktuelizovano kako se budu bližili izbori jer su, kako su objašnjavali u neformalnim razgovorima, poslanici i ministri sada u istom položaju u vezi s ostvarivanjem prava na penziju kao i svi ostali građani.

115 bivših funkcionera od kojih je značajan dio aktivan i dalje prima plate iz budžeta na drugim radnim mjestima, Crnu Goru godišnje košta 1,4 miliona eura

Jedno od osnovnih obećanja pobjedničke Kukuriku koalicije, na čelu sa novim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, u Hrvatskoj bilo je da će ukinuti povlašćene penzije poslanicima, bivšim članovima Vlade i ustavnim sudijama, što namjeravaju da realizuju na početku mandata.

“Vijestima” je iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava objašnjeno da će hrvatski Sabor, na zasjedanju koje će početi 18. januara, razmatrati predlog kojim je predviđeno da pravo na takozvane povlašćene mirovine mogu imati samo poslanici koji su tri puna mandata uzastopno sjedjeli u parlamentu, što će “značajano suziti krug osoba” koje su ostvarile pravo na povlašćene penzije .

115 funkcionera još primaju

Takođe, na osnovu novog Zakona o Vladi pravo na povlašćenu mirovinu ubuduće neće imati članovi Vlade. Pravo na povlašćenu penziju u Hrvatskoj sada imaju i sudije Ustavnog suda i glavni državni revizor.

Pravo na nacionalnu penziju u Crnoj Gori, između ostalih, ostvarili su Novak Kilibarda (NS), Omer Adžović (DPS), Radovan Bakić (DPS), Smajo Šabotić (DPS)...

Oni sada mjesečno primaju od 800 do 1860 eura, što su prilično visoki iznosi u poređenju sa kolegama iz Hrvtsake i prosječnim primanjima u toj državi. Tih 115 bivših funkcionera od kojih je značajan dio aktivan i dalje prima plate iz budžeta na drugim radnim mjestima, Crnu Goru godišnje košta 1,4 miliona eura. Većina pravnika smatra da se to pravo bivšim funkcionerima sada ne može ukinuti zbog ustavnih normi koje sprečavaju zabranu jednom stečenih prava.

Hrvatskim funkcionerima mirovine umanjivane tri puta, naše niko ne dira

Kao i u Crnoj Gori, povlašćenje penzije za funkcionere izazivale su dosta polemike i mijenjanje zakona u Hrvatskoj. Svojevremeno je zakonska regulativa u susjednoj državi omogućavala da poslanici i bivši članovi Vlade steknu pravo na privilegovanu mirovinu, ako su imali jedan nepuni mandat, uz starosnu granicu 55 godina za muškarce i 50 za žene.

Takođe, te penzije u Hrvatskoj su od 2001. godine umanjivane tri puta i sada u prosjeku iznose oko 9000 kuna (oko 1200 eura). Da nije bilo tih sniženja, kako je “Vijestima” objašnjeno, sada bi privilegovane mirovine u prosjeku iznosile 13.000 do 14.000 kuna, što je oko 1800 eura.

Pravo na nacionalnu penziju u Crnoj Gori, između ostalih, ostvarili su Novak Kilibarda (NS), Omer Adžović (DPS), Radovan Bakić (DPS), Smajo Šabotić (DPS), Miodrag Živković (LSCG), Ramo Bralić (SDP), koji je sada ambasador Crne Gore u Turskoj, Ranko Kadić (bivši SNS), Asim Dizdarević (DPS), Radoje Kontić (DPS).

Penzije su dobili i Danilo Vuksanović (DPS-SNP), Radoman Gogić (SNP), Harun Hadžić (SDA), Dejan Drobnjaković (SNP), Hasan Kurtagić (DPS), bivši šef diplomatije Branko Perović, Žarko Rakčević, Slavko Perović (LSCG), Radenko Bošković (SNP), Dragan Braunović (SNP), Branko Bujić (SNP), Miloš Bojović (SNP), Želidrag Nikčević (bivša SNS), Pavle Čukić (NS), Ilija Darmanović (SRS), Ranko Đonović (LSCG), Vujadin Đuričanin (SNP), Dragiša Dožić (SNP), Šćepan Dragović (SNP), Đorđe Džuverović (DPS), Aleksandar Đurišić (DPS), Ljubo Glušac (NS), Božidar Ivanović (DPS), Gojko Janković (SNP), Čedomir Vračar (NS), Dejan Vučićević (NS), Dejan Vučinić (LSCG), Stanka Vučinić (LSCG), Budimir Dubak (NS), Vuksan Simonović (SNP), Srđa Božović (SNP), Predrag Drecun (NS), Savo Parača (DPS)...

Bonus video: