DPS: Đukanović nije rekao da Tuzi ne mogu biti opština

Stav koji je iznio predsjednik Đukanović je takođe suprotan onom stavu koji svojim medijskim inženjeringom podmeću ”Vijesti”
0 komentar(a)
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.01.2012. 12:06h

Demokratska partija socijalista (DPS) reagovala je povodom teksta “Nijesmo ostali dužni Albancima” objavljenim u jučerašnjim “Vijestima”, navodeći kako predsjednik te stranke Milo Đukanović nikada nije izjavio da Tuzi ne mogu biti opština. Reagovanje prenosimo u cjelini:

“Đukanović nikada nije osporavao nijedan zahtjev za osnivanje opština, već ukazivao da je jedino važno da se svako formiranje nove opštine obavi u sladu sa zakonom i uz poštovanje principa ekonomske održivosti novoformirane opštine.

Kad je u pitanju pomenuti intervju i osnivanje novih opština, odnosno status Tuzi, stav koji je iznio predsjednik Đukanović je takođe suprotan onom stavu koji svojim medijskim inženjeringom podmeću ”Vijesti”.

Evo izvoda koji to potvrđuje: ''Ponoviću Vam nešto što sam više puta i javno kazao, kako mojim prijateljima u Tuzima, tako i cijeloj javnosti u Crnoj Gori. Meni, kao tadašnjem premijeru i meni kao predsjedniku DPS-a je potpuno svejedno da li ćemo imati 21 opštinu ili, recimo, 27.

Dakle, ideja je uvijek bila ista, da napravimo onoliko opština koliko ćemo olakšati život građanima u tim opštinama, koliko ćemo omogućiti kvalitetniji servis lokalne samouprave. Postoji samo jedan uslov, a to je da to bude održivo. Ukoliko taj uslov ne postavimo, plašim se da ćemo imati inicijative za osnivanje još sto opština koje će čekati da im Vlada obezbijedi novac...''

Predsjednik Đukanovićje dalje je kazao: ''Ja vjerujem da će se u Tuzima taj uslov uspostaviti i isto tako vjerujem da će se, svim onim što je predviđeno Zakonom o teritorijalnoj organizaciji i Zakonom o glavnom gradu, stvoriti uslovi da građani u Malesiji slobodno izraze svoju volju i da dobiju opštinu ukoliko je žele, ali pod ovim uslovom, koji se meni čini realno ostvarivim - da se na tom prostoru može ostvariti dovoljno fiskalnih prihoda'.'

No, da ne bismo dalje interpretirali intervju koji je predsjednik Đukanović dao pomenutoj televiziji, medije i javnost upućujemo na sajt TV Ora News, gdje je skoro dvosatni intervju objavljen integralno. Pitanja koja se odnose na zahtjeve za nove opštine su između 52 i 57 minuta.

Radi tačnog informisanja javnosti, takođe saopštavamo da se radi o intervjuu koji je predsjednik DPS-a dao albanskoj RTV Ora News iz Tirane, a ne kako “Vijesti” pogrešno navode kosovskoj televiziji (ukoliko “Vijesti” ne misle da je Tirana na Kosovu).

Odgovor novinara u sjutrašnjem broju

Bonus video: