Mandić i Medojević: Afera Telekom je znak da se neko povuče iz politike

Mandić i Medojević su rekli da očekuju i susret sa ambasadorima SAD i Mađarske
0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.01.2012. 12:47h

Poslanici Nove srpske demokratije (Nova) i Pokreta za promjene (PzP), Andrija Mandić i Nebojša Medojević zatražili su od ambasadora Njemačke u Podgorici Piusa Fišera pomoć u istrazi povodom afere Telekom.

“Očekujemo da nam Fišer pomogne da uspostavimo kontakte i vezu sa Tužilaštvom Njemačke i njihovim Ministarstvom pravde, kako bi došli i do onih dokaza koji su se prikupljali u toj zemlji i koji su pomogli u istrazi koja je vođena u Sjedinjenim Američkim Državama”, kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, Fišer je obećao da će Njemačka podržati i vlast i opoziciju da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Danas smo Fišeru prenijeli konkretna saznanja i činjenice koje smo prikupili i upoznali ga sa narednim potezima koje ćemo preduzeti, a koji se odnose na kontrolno saslušanje predstavnika Vlade pred Komisijom za kontrolu privatizacije”, rekao je Mandić.

On je ocijenio da je ovo dobra prilika da se riješi jedan od problema visoke korupcije u koju su umiješani najodgovorniji državni funkcioneri sa svojim rođacima.

Mandić je najavio da će nakon sastanka sa Fišerom posjetiti i ambasade Mađarske i SAD.

Istraga i u Skupštini

On je dodao da će opozicija brzo inicirati i parlamentarnu istragu kako bi poslanici mogli da vode istragu i u Skupštini da se saslušaju svi akteri i povezani sa korupcijom prilikom prodaje Telekoma Crne Gore.

“Parlamentarna istraga je mnogo moćnije sredstvo za dokazivanje konkretnih kriminalnih radnji nego što je to moguće u bilo kom parlamentarnom odboru ili u Komisiji za privatizaciju”, napomenuo je Mandić.

On je dodao da vjeruje da su svi u opoziciji zainteresovani za parlamentarnu istragu jer je to najmoćnije sredstvo za dokazivanje zloupotreba u privatizaciji Telekoma, kao i da bi vladajuće partije trebalo da ih podrže jer je najbolje pred javnošću u prisustvu svih ispitati osumnjičene.

U slučaju parlamentarne istrage, za razliku od kontrolnog saslušanja Komisije, mnogo su veće ingerencije i ne mogli bi na saslušanje pozvati sve aktere u privatizaciji Telekoma, bivše ministre, premijera, advokate, savjetnike i ostale i oni bi morali govoriti istinu.

Da bi došlo do parlamentarne istrage, kako je objasnio Mandić, moraju imati apsolutnu većinu u Skupštini, a inicira se sa jednom trećinom poslanika.

Prema njegovim riječima, do sada je bila praksa da se na kontrolna saslušanja Komisije poziva ministar ekonomije, jer se bivši ministar, Branko Vujović uvijek odazivao na takve pozive.

“Ne možete na saslušanje Komisije za kontrolu privatizacije pozvati ministra kulture ili sekretara Crvenog krsta. Znamo da ministar ekonomije, Vladimir Kavarić nije učestvovao u privatizaciji Telekoma, ali smo željeli da imamo relevantnog predstavnika Vlade”, objasnio je Mandić.

Bonus video: