Priznanje Crnogoraca na Kosovu, pa imenovanje ambasadora

„Uradili ste odličan posao, kao Vlada i kao država, u pogledu unaprjeđenja ukupnog kvaliteta života i približavanja Evropskoj uniji“, rekao je Hodžaj
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 14:20h

Crna Gora i Kosovo dogovoriće dinamiku razmjene ambasadora, a s obzirom na to da Podgorica diplomatska predstavništva ima u svim državama u okruženju nema razloga da svog diplomatskog predstavnika ne pošalje u Prištinu, poručio je ministar vanjskih poslova Milan Roćen.

Ne precizirajući međutim kada će doći do razmjene ambasadora Roćen je, nakon razgovora sa kosovskim kolegom Enverom Hodžajem, istakao da ni do sada nije bilo nikakvih uslovljavanja za otvaranje diplomatskog predstavništva u Prištinu.

„Takve su bile okolnosti, uključujući finansijski faktor, ali smo se kolega Hodžaj i ja saglasili da ćemo dogovoriti dinamiku otvaranja ambasada u našim zemljama“, rekao je Roćen.

Saglasan sa Roćenom po pitanju razmjene ambasadora, Hodžaj je istakao da je Vlada Kosova uradila Nacrt zakona kojim će se definisati i priznati crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu, što je veoma važan most između dvije zemlje.

Hodžaj je rekao da malo koji narod može da bude ponosan na međusobne odnose kao što je slučaj sa Albancima i Crnogorcima

Komentarišući položaj albanske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, Hodžaj je rekao da malo koji narod može da bude ponosan na međusobne odnose kao što je slučaj sa Albancima i Crnogorcima.

„Roćen i ja komuniciramo svakodnevno o svaim problemima, nijesmo mi ministri iz 19. vijeka. Mislim da je integracija albanske manjine priča o uspjehu i da će ona ubuduće biti još bolja“, kazao je Hodžaj.

Priznanje za crnogorski put ka EU

Govoreći o nedavnim protestima Albanaca u Tuzima Roćen je kazao da je Crna Gora prepoznata u regionu po svom multietničkom skladu, cijeneći doprinos manjina u očuvanju mira.

On je istakao i da je sa kosovskim kolegom bilo riječi o saradnji u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok je Hodžaj odao priznanje crnogorskom putu ka EU, ističući da će Kosovo mnogo toga učiti od Podgorice.

Hodžaj sa Vujanovićem

Hodžaj se susreo i sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, koji je istakao da bi razmjeni ambasadora trebalo da prethodi rješavanje statusa crnogorske nacionalne zajednice i njihovog autentičnog predstavljanja u tamošnjem parlamentu i institucijama. Vujanović je uvjeren i da će što skorije biti definisana granica između Kosova i Crne Gore.

Akcenat na rješavanju statusa Crnogoraca na Kosovu stavljen je i u razgovoru Hodžaja sa premijerom Igorom Lukšićem, čime bi se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zaokružili diplomatski odnosi dvije zemlje.

Odgovor na albanskom

Iako se Hodžaj predstavnicima crnogorskih i kosovskih medija tokom cijelog presa obraćao na engleskom jeziku, nakon pitanja novinara iz Prištine Hodžaj ga je upitao na kojem jeziku želi da mu odgovori. Pošto je novinar kosovske državne televizije izrazio želju da mu se odgovori na albanskom jeziku, Hodžaj je to pokušao da učini, ali je to izazvalo negodovanje kod crnogorskih novinara.

Iako je Roćen diplomatski želio da smiri tenzije, ističući da će izjava biti prevedena na crnogorski, Hodžaj je odgovor umjesto na albanskom, dao ipak na engleskom jeziku.

Galerija

Bonus video: