Vrijeme je za sanaderizaciju i uklanjanje političkih fosila

Prema njegovim riječima, prostor za bilo kakvu sitnu političku trgovinu sa Evropskom komisijom (EK), svakim danom je sve manji
0 komentar(a)
dritan abazović, Foto: Facebook
dritan abazović, Foto: Facebook
Ažurirano: 08.01.2012. 14:11h

Uslovni datum pregovora za Crnu Goru jasno ukazuje da su Briselu svjesni svih manjkavosti u reformskom procesu, a da bi zemlja dokazala da institucije sistema ipak postoje, potrebne su žrtve, smatra politikolog Dritan Abazović.

“Dobijanje uslovnog datuma pregovora jasno ukazuje na činjenicu da je Brisel svjestan svih manjkavosti u reformskom procesu Crne Gore, ali to na našu sreću nije bio razloga da nas blokiraju na našem evrospkom putu”, ocijenio je Abazović, dodajući da nam je dat rok od šest mjeseci da dovršimo ono što smo preuzeli kao obavezu još krajem prošle godine.

Prema njegovim riječima, prostor za bilo kakvu sitnu političku trgovinu sa Evropskom komisijom (EK), svakim danom je sve manji.

“To znači da ističe vrijeme odlaganja važnih odluka i dolazi vrijeme kada će zvanična Podgorica na djelima morati dokazivati svoju evrospku privrženost”, rekao je Abazović agenciji MINA.

Sigurno je, kako je kazao, da im neće biti lako. “Ali treba vjerovati da je ova odluka najbolja i jedina realna u ovom trenutku. Poruka je jasna - do sada ste pokazivali volju od sada morate biti odlučni, u suprotnom ništa od datuma pregovara”.

Potrebne su žrtve

Abazović smatra da se u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije očekuje da uradimo nešto konkretno.

“Za sada postoje samo medijske spekulacije da bi moglo da se desi nešto spektakularno, jer svi građani Crne Gore su svjesni da bez velikih rezova nema ni velikih promjena. Pojednostavljeno, potrebne su nam „žrtve“ koje će dokazati da instuticije sistema ipak postoje i da nijesu u totalnoj atrofiji u kojoj mislimo da jesu”, kazao je on.

On je kazao da bi “sanderizacija” bila spasonosna po Crnu Goru.

“Ali za tako nešto treba mnogo politčke volje koju ja, a čini mi se ni ostali građani Crne Gore, u ovom trenutku ne mogu da prepoznaju kod onih od kojih se to i očekuje. U tom pravcu, jasno je, zvanična Crna Gora će morati nešto da mijenja”, ocijenio je Abazović.

On je kazao da bi “sanderizacija” bila spasonosna po Crnu Goru.

“Ne iz razloga što bi na taj način neko završio iza brave, već iz razloga što bi to simbolično i faktički bio početak demaskiranja kompletnog sistema koji počiva na kulturi gajenja političkih fosila, koji parazitiraju na njegovim slabostima”, poručio je Abazović.

Bonus video: