Nacionalni ogranak parlamentaraca startuje krajem januara

Predviđeno je da Ogranak nadgleda rad organa nadležnih za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije
0 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.01.2012. 13:12h

Nacionalni ogranak crnogorskih parlamentaraca u borbi protiv korupcije trebalo bi da počne sa radom krajem januara, najavio je njegov koordinator, Neven Gošović.Ogranak, koji djeluje u okviru Globalne mreže parlamentaraca za borbu protiv korupcije, formiran je 20. septembra odlukom Kolegijuma predsjednika Skupštine. Predviđeno je da nadgleda i prati rad organa nadležnih za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.Prva i jedina sjednica Ogranka parlamentaraca, koja je bila zatvorena za javnost, održana je početkom novembra, a za njegove koordinatore izabrani su poslanici Socijalističke narodne partije i Demokratske partije socijalista Neven Gošović i Zoran Jelić.

"Pitanje organizacije i načina rada Ogranka bilo je neophodo usaglasiti sa pravilima Statuta GOPAC. Izrada poslovnika za rad crnogorskog Nacionalnog ogranka ukazao je na složenost i specifičnost pitanja koja tim aktom treba urediti", rekao je Gošović.

Poslovnik u završnoj fazi

On je najavio da će se u januaru najvjerovatnije usvojiti poslovnik o radu i izabrati organi upravljanja, „čime će se stvoriti neophodne pretpostavke za početak rada ogranaka parlamentaraca Crne Gore“.„Na izradi poslovnika, pored saradnika službenika Skupštine, korišćeno je i iskustvo nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora koju je imala u saradnji sa GOPAC-om “ rekao je on.

Prva i jedina sjednica Ogranka parlamentaraca, koja je bila zatvorena za javnost, održana je početkom novembra

Borba protiv korupcijePredsjednik crnogorske Skupštine, Ranko Krivokapić, kazao je ranije da je nacionalni ogranak crnogorskih parlamentaraca u borbi protiv korupcije otvoren za sve i u njemu mogu učestvovati svi zainteresovani koji se bave tom oblašću.Odluke tog tijela će, prema njegovim riječima biti savjetodavnog katraktera."To su mišljenja i stavovi i oni nemaju snagu koju imaju radna tijela, i drugi oblici rada parlamenta", pojasnio je on.

Bonus video: