Milić: Lukšić je lovac na kompromis, SNP ga više neće štedjeti

Nadam se da mu je ta lovna sezona završena i da se može očekivati da Lukšić ne kopira način vladanja svog prethodnika
0 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.01.2012. 09:23h

Predsjednik SNP-a Srđan Milić rekao je da mu ideja formiranja koncentracione vlade nije strana, pod uslovom da u njoj budu sve partije.

Milić je u razgovoru za “Vijesti” ocijenio da će 2012. godina biti najizazovnija za premijera.

“Ukoliko ne napravi odlučan i direktan zaokret od načina na koji je prethodna vlada vladala i od načina kako je on vladao prošle godine, potrošiće svoj politički imidž. Previše je Crna Gora bila spremna da bira manje zlo. Prošla godina Igora Lukšića je manje zlo u odnosu na ono što nam se moglo desiti da je njegov predsjednik partije ostao na mjestu premijera”.

Lider SNP-a ukazuje da Lukšića čekaju izazovi na ekonomsko-socijalnom polju i na, što je izuzetno bitno, planu obračuna s nosiocima organizovanog kriminala i korupcije i prekida veza između pojedinih djelova vlasti s nosiocima organizovanog kriminala i korupcije.

“Vrijeme je da bude potpuno jasno da je sada sva odgovornost na Lukšiću i da je djelimična abolicija za ono što je radio u prethodnoj godini završena. Svaku grešku, pa ona bila čak i iz neznanja, najžešće ćemo kritikovati”, rekao je Milić.

Zašto to do sada nijeste radili?

Zato što je Crna Gora bila omeđena decembrom 2011. godine i datumom pregovora. Da Crna Gora nije dobila datum pregovora pobjednik u toj priči bio bi predsjednik DPS-a i ona ekipa oko njega, svi oni koji žele da zadrže status kvo. A jedan od značajnijih gubitnika u toj priči bio bi premijer.

On mene personalno ne interesuje, već samo kao mogućnost da se dese promjene. Da ne bih bio pogrešno shvaćen, pošto je on potpredsjednik DPS-a, ponoviću - SNP i DPS su na dva pola političke stvarnosti Crne Gore i SNP u bilo kakav aranžman s DPS-om ulaziti neće.

Dobro, ali je bila primjetna više nego očekivana učtivost u političkom smislu prema novom premijeru, skoro da ga uopšte nijeste napadali. Kada bi Vas g. Lukšić pozvao da se te promjene dese uz učešće SNP-a u Vladi, šta biste mu odgovorili?

Čuo sam od kolege iz Nove srpske demokratije i PzP-a da ističu pitanje formiranja koncentracione vlade koja bi imala zadatak da se godinama nagomilavani problemi počnu da rješavaju. Meni ta ideja uz neophodan uslov - učešće svih partija u toj vladi, nije strana, ali neko treba da napravi prvi potez. Mi ćemo na to pristati posljednji.

Zašto bi se formirala uopšte koncentraciona vlada, ako DPS i SDP i imaju stabilnu vlast?

Zato što nemaju rezultat i zato što građani zaslužuju bolju vlast. Ako u najskorije vrijeme ne bude konkretnih rezultata, onda se postavlja pitanje smisla postojanja takve vlade.

Što mislite o Lukšiću? Mislite li da je on spreman da napravi zaokret koji se od njega očekuje?

Jedan moj prijatelj iz SNP-a ga je nazvao lovcem na kompromis. Nadam se da mu je ta lovna sezona završena u prošloj godini i da se može očekivati da Lukšić ne kopira način vladanja svog prethodnika. Može se očekivati da on, možda i formalno, ako mu to toliko smeta, zamrzne funkciju potpredsjednika DPS-a.

Lukšić ima kapaciteta, ali sam upoznao u ovih šest godina u političkom životu mnogo ljudi sa značajnim kapacitetima koji su imali neke unutrašnje blokade. Kod njega prepoznajem primarnu unutrašnju blokadu - potrebu stalnog osjećaja zahvalnosti prema onome ko ga je uveo u politiku.

Ipak, ovo nije Igor Lukšić s kraja 90-ih, ovo je Igor Lukšić u 2012. godini i vrijeme je da se konačno odluči i da kaže da ima odgovornost. On je dobio jasnu ličnu poruku iz Brisela – dajemo vam šest mjeseci, i ako to nije shvatio meni je to u političkom smislu profitabilno i ja ću to iskoristiti. U ljudskom smislu biće mi ga žao ako ne uspije da shvati trenutak.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: