Šćepanović: Nijedan ljudski život neće zavisiti od molbi i SMS poruka

"Kada govorimo o neizvjestnosti i nedostacima sa kojima se susrijeću osobe sa invaliditetom je nepristupačnost institucijama sistema u Podgorici, nepristupačnost javnom toaletu, nepristupačnost KCCG"
106 pregleda 5 komentar(a)
Milka Šćepanović, Foto: Grupa građana "Saša Mijović – Pobjednik od riječi"
Milka Šćepanović, Foto: Grupa građana "Saša Mijović – Pobjednik od riječi"
Ažurirano: 08.05.2018. 09:19h

Život osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori je uvijek u fokusu javnosti i vrlo često govorimo da je težak i neizvjestan, kazala je Milka Šćepanović, kandidatkinja liste Saša Mijović "Pobjednik od riječi" na podgoričkim izborima 27. maja.

"Kada govorimo o neizvjestnosti i nedostacima sa kojima se susrijeću osobe sa invaliditetom je nepristupačnost institucijama sistema u Podgorici, nepristupačnost javnom toaletu, nepristupačnost KCCG (poliklinika). Nepristupačnost, nedovoljnost i neadekvatnost usluga socijalne zaštite, mala stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom, ali i nedovoljno razvijena svijest donosioca odluka o problemima i teškoćama sa kojima se osobe sa invaliditetom susrijeću, samo su neke od uzroka ovoga stanja, ali i odluke da želimo da stanje mijenjamo", poručila je Šćepanović.

Ona tvrdi da egzistencijalna ugroženost, kao posljedica ovih faktora i opšteg siromaštva društva, stavljaju ovu grupu stanovništva u podređen položaj u odnosu na opštu populaciju i dodaje da se osobe sa invaliditetom u posljednje vrijeme mnogo češće javljaju sa zahtjevima za novčana socijalna davanja, što je "još jedan jasan pokazatelj teškog položaja i životne ugroženosti".

Šćepanović je ponovo naglasila da su ljudi iz Grupe građana ostvareni, svako u svom poslu te da su u "neravnopravnu borbu ušli" da unaprijede živote sugrađana i zbog budućnosti generacija koje dolaze.

"I pored beneficija koje se poslodavcima nude, osobe sa invaliditetom jako teško ostvaruju prava iz radnih odnosa. Takođe, prava iz spektra zdravstvenog osiguranja, prava na obrazovanje, prava na profesionalnu rehabilitaciju, kao i pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, što sve zajedno, uz nedovoljno razvijen sistem usluga i podrške stvara od njih socijalno ugroženu grupu stanovništva", poručila je Šćepanović.

Osobe sa autizmom, kako tvrdi ona, sistem zdravstvene i socijalne zaštite kao da ne prepoznaje.

"Kao majka djeteta koje ima dijagnozu iz autističnog spektra nijesam dobila podršku od institucija sistema, a moj sin je dobio dijagnozu nakon deset godina, gdje je izostala rana dijagnostika a time i rana intervencija. Ja pitam nadležne da li je jedno dijete moralo da izgubi život, da bi se ujedinila cijela Podgorica i Crna Gora i izvršio stravičan pritisak medija, da nekome padne na pamet da započne sa izgradnjom Centra za autizam? Pitam vas šta je sa osobama sa Daunovim sindromom i osobama sa multipesklerozom? Gdje da vodimo našu djecu? Šta će biti sa njima kad odrastu i ko će preuzeti brigu o njima kad ne bude nas roditelja? Ja želim da budem sigurna i spokojna kada je u pitanju budućnost kako mog sina tako i ostale djece sa teškoćama u razvoju", kazala je Šćepanović.

"Grupa građana Saša Mijović – “Pobjednik od riječi” vam obećava da više nijedno dijete i niti jedan ljudski život neće smjeti da zavisi od molbi preko medija i slanja SMS poruka. Pomoć i podrška djeci i mladima sa teškoćama u razvoju su obaveza vlasti, a ne usluge koje ona čini građanima i građankama Podgorice", zaključila je Šćepanović.

Bonus video: