Vujanović će potpisati predloženi Zakon o CANU

Predloženim zakonom ukida se Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, a njeni članovi, određenom procedurom, mogu preći u CANU
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2011. 11:19h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u novogodišnjem intervjuu agenciji Mina kazao je da će potpisati predloženi Zakon o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU) ako u Skupštini bude usvojen u tekstu koji nema unutrašnju koliziju normi.

On je objasnio da je njegova nadležnost u proglašenju zakona da kontroliše da li su u jednom zakonu dvije norme u koliziji i da treba sačekati da zakon bude usvojen u Skupštini da se vidi da li će biti amandmanskih izmjena koje bi mogle izmijeniti njegovu suštinu sadržaja.

Predloženim zakonom ukida se Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, a njeni članovi, određenom procedurom, mogu preći u CANU.

Predloženim zakonom ukida se Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, a njeni članovi, određenom procedurom, mogu preći u CANU.

Vujanović je kazao da on ne ocjenjuje da li je zakon u skladu sa Ustavom ili međunarodnim ugovorima i da li su ispoštovani međunarodni standardi i da to rade Ustavni sud i druge institucije.

"U dva navrata vratio sam zakon Skupštini i u oba puta sam bio u pravu i parlament je intervencijom nad zakonima prihvatio moj stav da postoji unutrašnja kolizija normi u zakonima", podsjetio je Vujanović.

Najbitniji su međunarodni standardi

On smatra da je u vezi sa Predlogom zakona o CANU najvažnije da se ispoštuju međunarodni standardi i ono što međunarodna akademska zajednica očekuje. »Takav odgovoran odnos mora da bude putokaz u donošenju i primjeni tog zakona", rekao je on.

Vujanović je upitan da prokomentariše različita viđenja predsjednika CANU Momira Đurovića i ministarke nauke Sanje Vlahović, rekao da je očigledno da međunarodne standarde, CANU i Ministarstvo nauka različito tumače.

On je ocijenio da će vrijeme pokazati da li je taj zakon u skladu sa međunarodnim standardima.

"Smatram da je moj stav konzistentan i da u potrebi dobre afirmacije CANU u međunarodnoj akademskoj zajednici i njenom članstvu u međunarodnim asocijacijama akademija nauka i umjetnosti, treba sagledati i sadržaj tog zakona", rekao je on.

Bonus video: