Bošković: Članstvo u NATO nije moguće van konteksta EU

Bošković je istakao da postignuti rezultati i lekcije savladane na evroatlantskom putu, predstavljaju značajno iskustvo na putu ostvarenja drugog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore
72 pregleda 3 komentar(a)
Predgrag Bošković, panel UDG, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predgrag Bošković, panel UDG, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 07.05.2018. 11:35h

O članstvu u NATO nije moguće govoriti izolovano i van konteksta Evropske unije (EU) i vrijednosti koje ona baštini, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković na panelu posvećenom vezi NATO članstva i evropskih vrijednosti.

"NATO i evropske integracije su dva komplementarna procesa, sa ciljem stvaranja jakog sistema kolektivne bezbjednosti, kao garanta mira i prosperiteta međunarodne zajednice", kazao je Bošković.

On je na Free Market Road Show koji je na Univerzitetu Donja Gorica organizovao Austrijski ekonomski centar, kazao da ulazak u NATO predstavlja jedan od najznačajnijih momenata u novijoj crnogorskoj istoriji, koji je donio mnoge benefite, ali i nove vrijednosti na društveno-ekonomskom planu.

Bošković je istakao da postignuti rezultati i lekcije savladane na evroatlantskom putu, predstavljaju značajno iskustvo na putu ostvarenja drugog spoljnopolitičkog cilja Crne Gore.

"NATO integracije podstiču integracije u EU, a politika koju promoviše Alijansa počiva na jačanju evropskih vrijednosti. U prilog tome govori činjenica da je saradnja Saveza sa EU visoko pozicionirana na NATO agenda", dodao je Bošković.

On je naveo da je bez koherentnog i usklađenog pristupa te dvije najrazvijenije međunarodne organizacije nemoguće govoriti o stabilnom međunarodnom okruženju.

Prema njegovim riječima, Crna Gorase snažno zalaže za politiku otvorenih vrata evroatlantske zajednice, posebno zbog istorijske nestabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

"Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su veoma značajni kriterijumi za NATO i EU", rekao je Bošković.

Bonus video: