Vučurović: Eskalacija mržnje prema Srbima

Posljednji incidenti se, kako je kazao, ne mogu posmatrati kao slučajnosti
57 pregleda 17 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Screenshot (Youtube)
Jovan Vučurović, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 07.05.2018. 10:50h

U posljednjih nekoliko dana zabilježena su tri napada sa isključivo šovinističkom i političkom porukom prema srpskom narodu i vrijednostima tradicionalne Crne Gore, kazao je poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, Jovan Vučurović.

Kako je rekao, demolirane su prostorije opštinskog odbora Nove srpske demokratije (NSD) u Podgorici, a u Budvi i Danilovgradu su uništeni bilbordi koji su postavljeni u znak obilježavanja sto godina od pobjede i oslobođenja u Prvom svjetskom ratu.

"Podsjećamo da je prije ovih događaja krenula histerična antisrpska akcija od strane režima, ali i opozicije koja baštini dukljansku ideologiju, na bilborde i panoe koje je u Budvi postavio Odbor za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u I svjetskom ratu", navodi Vučurović.

Ovi događaji se, kako je kazao, ne mogu posmatrati kao slučajnost, već se očigledno radi, smatra on, o eskalaciji mržnje i netrpeljivosti prema srpskom narodu i "slobodarskim vrijednostima Crne Gore".

"Cilj je jasan - da se poništi sjećanje na svijetle stranice naše istorije, da se prebriše junačka tradicija, koja bi, po zamislima DPS-a, SD-a, SDP-a, URE, ali i nekih koji pretenduju na srpske glasove, trebalo da ustupi mjesto izdaji, falsifikatima i ekstremistima koji istoriju Crne Gore ne vide dalje od 2006. godine. Žao nam je što ovo antisrpsko orgijanje, koje očigledno nosi potpis DPS-a i ANB-a, pomažu i djelovi opozicije, svojim nejasnim stavom ili direktnim učešćem i odobravanjem. Zato je nekima pitanje zoološkog vrta i posmatranje majmuna pavijana bitnije od tema poput srpskog jezika, ili problema srpskog naroda, SPC, itd. Neki nemaju stav o osnovnim identitetskim pitanjima, što se graniči sa teškom glupošću, ali zato nepogrešivo znaju da se svrstaju u isti tabor sa DPS-om i SD-om kada treba atakovati na vrijednosti srpskog naroda, crkvu, jezik, i ljude koji se bore da zaštite duhovnu i istorijsku vertikalu Crne Gore. I, zaista, umiju da budu glasni kada treba štititi interese Bošnjaka i Albanaca. Eskalacija mržnje i nasilja nad Srbima i tradicionalnom Crnom Gorom, kao i sada već otvoreni, rušilački napadi, svakako nas neće demotivisati i obeshrabriti u našoj borbi za prava srpskog naroda, njegovu ravnopravnost i konstitutivnost", zaključuje Vučurović.

Bonus video: