Aleksandar Pejović glavni pregovarač sa EU

"S obzirom da je to posao koji će iziskivati višegodišnji napor smatrao sam da u ovom trenutku prednost prije svega treba dati ekspertima", rekao je Lukšić
140 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.12.2011. 15:07h

Vlada Crna Gore izabraće u četvrtak amabasadora pri Evropskoj uniji (EU) u Briselu, Aleksandra Pejovića za glavnog pregovorača sa Evropskom unijom, najavio je premijer Igor Lukšić.

Lukšić je, na godišnjoj konferenciji za novinare, rekao da očekuje da Pejović već od januara formira prvi dio pregovaračkog tima koji treba da odgovori na obaveze u nekoliko prvih mjeseci.

"S obzirom da je to posao koji će iziskivati višegodišnji napor i nešto što će sigurno trajati pet, šest možda i više godina, smatrao sam da u ovom trenutku prednost prije svega treba dati ekspertima", kazao je on.

To su, kako je naveo, ljudi koji ni sada i ni ubuduće neće biti opterećeni dnevnom politikom.

Pejović je šef misije Crne Gore pri Evropskoj uniji u Briselu. Radio je u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova, kao direktor Direkcije za EU, a prethodno je službovao u Makedoniji i Sloveniji.

Savjet EU odlučio je ranije da Crna Gora počne pristupne pregovore sa Unijom u junu naredne godine, ako do tada ispuni određene uslove u vezi vladavine prava.

Bonus video: