Demokratska partija, nova stranka u Ulcinju

Novu partiju čine otcijepljeno krilo DUA iz Anamalita, dio Partije demokratskog prosperiteta i Nova alijansa
183 pregleda 0 komentar(a)
Đeka, Foto: Samir Adrović
Đeka, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 24.12.2011. 18:30h

U prisistvu skoro 250 delegata je u Domu kulture u Ulcinju održana osnivačka skupština Demokratske partije za čijeg je prvog predsjednika jednoglasno izabran aktuelni direktor Komunalnog preduzeća i donedavno visoki funkcioneri Demokratske unije Albanaca , Fatmir Đeka.

Novu partiju čine otcijepljeno krilo DUA iz Anamalita, dio Partije demokratskog prosperiteta i Nova alijansa.

Glavni odbor ima 27 članova koji, prema Đekinim riječima, dolaze iz svih krajeva Crne Gore u kojima će uskoro biti formirani ogranci.

Ipak, Đeka je kazao da su trenutni prioriteti partije formiranje Foruma žena i omladine.

“Demokratska partija privržena je evropskim demokratskim standardima, što je u potpunom skladu sa imenom partije. Vjerujem da ćemo se uskoro profilisati kao jedna od jačih albanskih partija u Crnoj Gori, ako ne i najjača jer imamo potencijal za to”, kazao je Đeka “Vijestima” nakon osnivačke Skupštine.

Bez Perspektive

Iako najavljena, u novom bloku, nema Perspektive Amira Holaja.

“Za sada dogovor nije bilo moguće postići, ali Demokratska partija ostaje otvorena za pregovore sa svim subjektima u cilju homogenizacije albanskog biračkog tijela”, kazao je Đeka.

Skupština je jednoglasno usvojila i deklaraciju kojom se upozorava na, kako se navodi, antidemokratski i antievropski metod rada prilikom usvajanja diskriminatorskih zakona, poput zabrane upotrebe nacionalnih simbola.

“Demokratska partija podržava proteste svih koji su stali u odbranu nacionalne zastave protiveći se svim drugim diskriminatorskim zakonima”, piše u usvojenoj deklaraciji.

Redžu šalju na optuženičku klupu

Dan ranije, dio PDP koji je ušao u blok sa Đekom, obratio se javnosti saopštenjem u kome se ističe da je većinom glasova Upravnog odbora nakon više mjeseci deblokiran rad partije “koji je opstruirao odlazeći predsjednik Ali Redža”.

“Sada su se stekli uslovi za zakazivanje vanrednog kongresa partije. Predsjedništvo, u skladu sa statutom, preporučuje udruživanje sa Demokratskom partijom i prihvatanje usvojene deklaracije”, piše u saopštenju u kome se Redža optužuje za koruptivna djela, “Ako bude trebalo, Redži ćemo i sudskim putem oduzeti pravo korišćenja prostorija, službenog auta i 10 hiljada eura, koji su prispjeli na žiro račun, samo par mjeseci prije raskida koalicije”,piše u saopštenju.

Bonus video: