Skup Srba iz regiona: Gosti iz Crne Gore pričali o kriminalu

Predstavnici Srba su Tadića upozorili i da aktuelna vlast sprovodi pritisak nad Srbima u Crnoj Gori
75 pregleda 0 komentar(a)
Savjet Srba iz regiona, Foto: FoNet
Savjet Srba iz regiona, Foto: FoNet
Ažurirano: 24.12.2011. 08:18h

Predstavnici Srba iz Crne Gore su na jučerašnjem sastanku sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem više govorili o problemu organizovanog kriminala nego o položaju sunarodnika u Crnoj Gori, ali Tadić nije direktno odgovorio na te primjedbe.

Na sastanku koji je predsjednik Srbije organizovao sa predstavnicima Srba iz regiona, između ostalih, prisustvovali su predsjednici SNP-a i Nove srpske demokratije Srđan Milić i Andrija Mandić, predsjednik DSS-a Ranko Kadić, Predrag Popović (NS) i Zoran Žižić.

Predstavnici Srba su Tadića upozorili i da aktuelna vlast sprovodi pritisak nad Srbima u Crnoj Gori, navodeći da se sa tom praksom mora prestati.

KonstatovaIi pritisak

Predsjednik Upravnog odbora Matice srpske - Društvo članova u Crnoj Gori Vladimir Božović, koji je prisustvovao sastanku, kazao je da se u dijelu posvećenom Crnoj Gori najviše pričalo o organizovanom kriminalu.

“Imamo utisak da se u tako kratkom vremenu više pričalo o problemu organizovanog kriminala, nego o pitanjima Srba.

Ipak smo konstatovali da u Crnoj Gori postoji pritisak na institucije i pojedince koji se vežu za srpski nacionalni korpus. To nije tajna, i na te stvari smo i ranije upozoravali”, kazao je Božović “Vijestima”.

Imamo utisak da se u tako kratkom vremenu više pričalo o problemu organizovanog kriminala, nego o pitanjima Srba

On je kazao da Tadić nije posebno komentarisao problem organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Srpski predsjednik je u završnom govoru, tvrdi Božović, poručio da Srbija ima dobru saradnju sa najvećim bezbjednosnim službama u svijetu te da zvanični Beograd trenutno “važi za izvor bezbjednosti u regionu”.

Tadić je predstavnicima Srba poručio i da njegovi sunarodnici treba da budu lojalni građani država u kojima žive, navodeći da treba raditi na razvoju dobrosusjedskih odnosa i unapređenju položaja srpskih zajednica u zemljama regiona.

Stipendije za Srbe iz regiona

Kod Tadića su juče bili li i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predstavnici Srba iz Makedonije, Albanije...

Tadić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istakao da je Srbija svjesna svoje odgovornosti u očuvanju nacionalnog identiteta, dok su predstavnici Srba iz regiona izrazili razumijevanje i podršku naporima Srbije da se situacija na Kosovu riješi kroz dijalog i mirnim putem.

Srbija "kao najveća i najmnogoljudnija zemlja regiona", svjesna svoje odgovornosti za stabilnost i evropsku budućnost ovog dijela Balkana

Navodi se da su predstavnici Srba iz regiona pozdravili odluke sa sjednice Savjeta za odnose sa Srbima u regionu, koje se odnose na smanjenje konzularnih taksi kod primanja i otpusta u državljanstvo Srbije, i kao dobar korak ocijenili projekat Ministarstva prosvjete o dodjeljivanju stipendija Srbima iz susjednih zemalja.

Sjednice Savjeta za odnose sa Srbima u regionu održavaju se redovno već nekoliko godina, a na njima učestvuju vodeće ličnosti iz političkih organizacija, kulturnih ustanova i nevladinog sektora.

Ministar vjera i dijaspore u Vladi Srbije Srđan Srećković juče je kazao da je Srbija "kao najveća i najmnogoljudnija zemlja regiona", svjesna svoje odgovornosti za stabilnost i evropsku budućnost ovog dijela Balkana i zato se trudi da "bude glavni promoter politike dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje."

On je kazao da Srbija ima ustavnu i istorijsku obavezu da Srbe podrži u ostvarivanju njihovih prava, koja su definisana ustaljenom evropskom praksom.

Bonus video: