Vujanović neće dozvoliti ujedinjenje CANU i DANU

Predsjednik podržao CANU kada je riječ o predlogu zakona o toj naučnoj instituciji, i obećao da će ako ga Skupština usvoji biti povučen
156 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta
Filip Vujanović, Foto: Beta
Ažurirano: 23.12.2011. 12:19h

Predsjednik Filip Vujanović podržao je CANU kada je riječ o predlogu zakona o toj naučnoj instituciji, i obećao da će ako ga Skupština usvoji biti povučen jer je neprimjenjiv.

To je saopštio na sjednici skupštine CANU predsjednik te institucije Momir Đurović.

Vlada Crne Gore usvojila je ranije Prijedlog zakona o CANU koji predviđa da u Crnoj Gori bude jedna akademija nauka što podrazumijeva ukidanje državnih dotaciju za Dukljansku akademiju nauka i umjetnosti ali i stapanje DANU i CANU.

Prijedlogom Vlade Crne Gore predviđena je i procedura izbora članova DANU u CANU.

Vujanović je bio pozvan da prisustvuje sjednici skupštine ali je u tome bio spriječen zbog ranije preuzetih obaveza, dok se pozivu nisu odazvali ministrica nauke Sanja Vlahović i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović,

Đurović je naglasio da se CANU obratila inostranim akademijama i do sada dobila 23 pisma podrške.

Đurović: Vlahović nastavila sa podvalama

Međutim, kako je utvrdio CANU je dobila informaciju da je Vlahović reagovala na tu komunikaciju sa stranim adresama pa im je uputila pismo u kojem je iznijela, kako kaže Đurović, mnogo neistina i podvala, između ostalog, da CANU radi protiv države Crne Gore.

"Čelnici Ministarstva nauke počinju paljbu po nama kao po antidržavnim elementima. Zapanjujuće je da CANU neko može da proglasi anticrnogorskom akademijom u trenutku kada želimo u Evropu.

Juče je nastavljeno sa podvalama, pa je pred poslanicima iznijeto da je Ministarstvo nauke dobilo podrške od nacionalnih akademija. Naš problem nije nikako udruženje građana već odnos vlasti prema nama", kazao je Đurović.

On je dodao da se Canu povodom predloga zakona obratila svakom ministru zbog neistina koje je iznijelo Ministarstvo nauke da se ta institucija saglasila sa predlogom zakona.

"Obratili smo se i svim parlamentarnim partijama i u pismu naznačili da se radi o retrogradnom zakonu u smislu ideje šta je nacionalna akademija - to je akademija nauka, a ne nacionalna akademija. Još se nismo obratili Komesaru za nauku EK za zaštitu prava, a pravilo iz novog predloga zakona zapadna civilizacija ne prepoznaje.

Iz mog saznanja radi se o političkom opredjeljenju i ovaj zakon će vjerovatno biti usvojen u Skupštini, rekao je Đurović.

Gdje su bili rektori da brane CANU?

On je naglasio da se CANU obratio premijeru Igoru Lukšiću koji ih je u "pismu pohvalio", ali je jasno da želi da CANU transformiše u instituciju da se bori za neki drugi identitet.

"U maloj Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, odnedavno su dva čovjeka sa najvećim svjestkim priznanjima, od kojih je jedan nobelovac a izabrani su shodno našim procedurama. Tako će proći svi koji budu kandidati za ulazak u CANU", dodao je Đurović.

Đurović je začuđen što autonomiju CANU nisu branili crnogorski univerziteti.

"Rektori sva tri univerziteta su naši članovi pa odbranom autonomije CANU brane i autonomiju svojih ustanova", smatra Đurović.

Za potpredsjednika CANU, a na mjesto preminulog Mijata Šukovića, tajnim glasanjem izabran je Dragan Radonjić.

Bonus video: