Roćenove pare u slamarici pod znakom pitanja

Prema Zakonu o konfliktu interesa iz 2004. godine ne tretira se pitanje ušteđevine
0 komentar(a)
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Milan Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2011. 09:12h

Predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodan Leković kazao je da nije siguran da protiv ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Milana Roćena treba pokretati postupak zbog izjave da je stan od 159 kvadrata u Podgorici kupio od 100.000 eura kredita i ušteđevine koju je zaradio kao ambasador u Moskvi.

Roćen je u intervjuu Televiziji "Vijesti" kazao da "svako normalan zna da stan nije mogao biti kupljen za 100.000 eura”, te da je “čovjek koji je deset godina radio vani u diplomatiji, ima 30-tak godina radnog staža, pa je uštedio nešto malo para koje smo mogli da odvojimo da bismo obezbijedili trajan krov nad glavom”.

“Primao sam platu u ambasadi u Moskvi ne preko računa nego na ruke. Moja supruga je štedljiva i jednostavno nijesam imao potrebu, niti tamo nešto stoji u kartonu, da prijavim kolika je ta ušteđevina”, kazao je Roćen.

Leković ističe da nije siguran koji su propisi važili i da li je uopšte bilo Zakona o sprečavanju sukoba interesa kada je Roćen bio ambasador u Rusiji.

“U aktuelnom zakonu stoje odredbe u vezi sa ušteđevinom i načinom na koji se prijavljuje. Svakako, Komisija ne može na osnovu izjava u medijima da pokreće postupak, već nam je za to neophodna inicijativa. Tek nakon toga, Komisija može utvrditi ima li osnova za pokretanje postupka ili inicjativu treba odbaciti”, tvrdi Leković.

Prvi godišnji izvještaj o imovini i prihodima Roćen je predao 2006. godine, i odnosio se na 2005. i to kao “glavni politički savjetnik predsjednika Vlade”.

Prema Zakonu o konfliktu interesa iz 2004. godine ne tretira se pitanje ušteđevine

Ni u jednom izvještaju od tada do danas nije prijavio ušteđevinu.

Prema Zakonu o konfliktu interesa iz 2004. godine ne tretira se pitanje ušteđevine.

Aktuelni zakon nalaže obavezu funkcioneru da u godišnjem izvještaju obavijesti Komisiju o depozitima u bankama i drugim finansijskim organizacijama, u zemlji i inostranstvu, akcijama i udjelima u pravnom licu i gotovom novcu i hartijama od vrijednosti čiji iznos prelazi 5.000 eura.

Bonus video: