DPS protiv Vlade: Neće ograničenje iznosa donacija

Sekretar Ministarstva finansija Damir Rašketić ponovio je da je to zahtjev Evropske Unije
74 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za finansije, Foto: Savo Prelević
Odbor za finansije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2011. 08:01h

Ograničenja koja je predložila Vlada oko iznosa članarina za političke partije nijesu juče bila po volji poslanicima DPS-a, pa su se tokom rasprave u parlamentu i na Odboru za ekonomiju, budžet i finansije zalagali za povećanje limita, koji bi na godišnjem nivou trebalo da iznosi maksimalno jednu prosječnu zaradu u državi (483 eura).

Sekretar Ministarstva finansija Damir Rašketić ponovio je da je to zahtjev EU, dok je poslanik DPS-a Branko Čavor ocijenio da su članarine dopunski izvor prihoda DPS-a i da odluku o ograničavanju visine članarine treba ostaviti organima partija.

I Zoran Vukčević (DPS) je bio protiv Vladinog predloga: “Ja sam dobrovoljno član DPS-a i moja je volja koliko ću da plaćam članarinu to mi niko ne može ograničiti”.

Poslanici DPS-a su se ranije juče i na Odboru za ekonomiju zalagali za povećanje limita za iznos članarina.

Damjanović: Najbolje da se sve finansije partija daju iz budžeta

Zoran Jelić (DPS) negirao je da ta partija dobija nelegalne novčane iznose, a na sjednici Odbora je pokazivao priznanice i račune za novac koji je on uplaćivao stranci.

Damir Šehović (SDP) takođe nije bio saglasan da bi trebalo ograničiti visinu članarine: “Ako u tolikoj mjeri ograničite, neće biti dovoljno za funkcionisanje političkih partija. Onda je veći strah od “sive zone”. Možda bi trebalo da se taj iznos uveća i da se vežete za procenat nečijih primanja”.

S druge strane, Aleksandar Damjanović (SNP) smatra da je dobro ograničiti iznose za članarine, napominjući da ih ta partije i ne naplaćuje: “Normalno je da maksimalna članarina bude 60 eura godišnje.

Aleksandar Damjanović (SNP) smatra da je dobro ograničiti iznose za članarine, napominjući da ih ta partije i ne naplaćuje

Ako bude pokušaja da se poveća iznos članarine, amandmanom ćemo tražiti smanjenje. Ne prihvatamo da se ide na sume koje mogu omogućiti korupciju”.

Dodao je da bi idealan sistem bio da se sve finansije partija daju iz budžeta jer bi “kontrola bila lakša”: “Prosječna zarada u visini od oko 450 eura dovoljna je za funkcionisanje partije a sve ostalo je pokušaj da se učine finansije netrensparentnim”.

Poslanik Nove Radojica Živković podržao je ograničavanje iznosa članarina, ocjenjujući da će se tim zakonom spriječiti ”nelegalni načini finansiranja vladajućih partija”: “One će lako pribavljati sredstva jer se ljudi utrkuju da doniraju Demokratsku partiju socijalista (DPS) kako bi imali određene privilegije”.

Bonus video: