Perković: Sud da zabrani groblje njemačkim vojnicima

Odabir kasarne u Danilovgradu za sahranu je najpodlije podmetanje kontinuiranoj crnogorskoj antifašističkoj vertikali od veličanstvenog 13. jula 1941. do danas
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2011. 06:28h

Nevladina organizacija „Generalni konzulat SFRJ“ iz Tivta podnijela je Osnovnom sudu u Podgorici zahtjev za izdavanje privremene mjere zabrane Vladi Crne Gore da u djelo sprovede svoju odluku od 6. oktobra da se u dijelu kasarne VCG „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, napravi groblje za njemačke vojnike koji su tokom Drugog svjetskog rata stradali u Crnoj Gori.

„Perfidno je kao lokacija za groblje nametnuta najveća crnogorska kasarna koja nosi ime Milovana Šaranovića, jednog od 234 narodna heroja iz Crne Gore, čime se duboko ponižava dostojanstvo VCG”, navodi se u obrazloženju zahtjeva.

Ističući da je „fašizam globalno zlo, koje je zbog nacionalnih, rasnih i vjerskih razlika nasiljem i ratom donio najveće nesreće čovječanstvu”, generalni konzul SFRJ u Crnoj Gori Marko Perković rekao je i da „fašistički vojnici nisu poštovali nijednu konvenciju, niti odredbe ratnog prava”.

“Odabir kasarne u Danilovgradu za sahranu je najpodlije podmetanje kontinuiranoj crnogorskoj antifašističkoj vertikali od veličanstvenog 13. jula 1941. do danas”, rekao je Perković, navodeći da će “Generalni konzulat SFRJ” pokrenuti i tužbu pred Ustavnim sudom.

Bonus video: