Evropska unija očekuje nova hapšenja i presude

Sanino je rekao da je Crna Gora ispunila dva ključna elementa za otpočinjanje pregovora – proces integracija je opšteprihvaćen, a evropska agenda je uvrštena u nacionalnu
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 20:28h

Direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino očekuje dosljednu primjenu usvojenog zakonodavstva kad je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti", da li su, između ostalog, nova hapšenja i pravosnažne presude zbog korupcije i kriminala jedan od uslova za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji (EU) u junu naredne godine, Sanino je kazao da će EK "pratiti postignuća Crne Gore u ovoj oblasti".

"Važno je da se odmah počne sa radom jer ima dosta posla, a samo par mjeseci do juna", rekao je Sanino

Prema njegovim riječima Crna Gora je ispunila dva ključna elementa za otpočinjanje pregovora – proces integracija je opšteprihvaćen, a evropska agenda je uvrštena u nacionalnu.

"Važno je da se odmah počne sa radom jer ima dosta posla, a samo par mjeseci do juna. EK bez odlaganja mora da pripremi pregovarački okvir, kako je to kazao i Evropski savjet. Predstoji intenzivan rad i period, koje će i EK i Crna Gora sa zadovoljstvom prihvatiti. EK mora pripremiti novi izvještaj o onome što Crna Gora učinila do sredine naredne godine", ukazao je Sanino, koji je uvjeren da će Crna Gora ispuniti zahtjeve, kao što je to učinila u prethodnih godinu dana, a u vezi sa sedam ključnih prioriteta.

Lukšić: Želimo da nastavimo sa primjenom zakona

Lukšić je saopštio da će se to uskoro dogoditi, te da postoji "uži spisak ljudi, koji bi prema njegovom mišljenju mogli taj proces adekvatno voditi".

"Blizu smo definisanja konačnog rješenja, a sužen je izbor kandidata. Moramo imati u vidu da ovaj proces može trajati između pet i šest godina, pa tim mora imati dovoljno iskustva da posao dovede do kraja. Potrebno nam je rješenje koje će moći da odgovori zahtjevima tog posla, ali i nova energija. Takođe, prije formalnog formiranja tima i imenovanja glavnog pregovarača, konsultovaću i parlamentarnu opoziciju, jer želimo ljude koji u dužem periodu mogu zavrijediti povjerenje. Zbog toga ne mogu sa vama da podijelim konkretna imena", odgovorio je Lukšić "Vijestima".

On je kazao da je Crna Gora u potpunosti posvećena daljem toku evropskih integracija.

"Želimo da nastavimo sa primjenom zakona, ispunjavamo svoje obaveze, ali i demokratizujemo društvo", obećao je Lukšić.

Roćen: Radimo kao da smo već dobili datum pregovora

Odluka Evropskog savjeta (ES) veliko je ohrabrenje i podstrek za Crnu Gora, i ona pristupa obavezama kao da je praktično dobila datum otvaranja pregovora, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

On je u razgovoru sa Saninom ponovio da je od krajnjeg cilja važniji početak pregovaračkog procesa, koji će, kako je naveo, predstavljati dobitak za građane Crne Gore i njihovu budućnost.

"Radeći na realizaciji sedam ključnih prioriteta pokazali smo političku volju, znanje i spremnost da zajedno sa EK odgovorimo obavezama", rekao je Roćen.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, naglasio da će Crna Gora jednakom posvećenošću nastaviti sa aktivnostima, sa posebnim fokusom na vladavinu prava, odnosno poglavlja 23 i 24, u skladu sa novim pristupom EK.

Sanino je čestitao Crnoj Gori naglašavajući da ona ulazi u novu fazu, i ukazao na važnost nastavka konstruktivne i uspješne saradnje u predstojećim aktivnostima.

Dogovoreno je da se u najkraćem roku usaglasi agenda zajedničkih aktivnosti, koje će rezultirati određivanjem konkretnog datuma za pregovore polovinom naredne godine, nakon uobičejenih procedura, u skladu sa odlukom ES od 9. decembra, navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: