Nema odmora za vlast, početi pripremanje pregovaračkog okvira

On je objasnio da je pregovarački okvir dokument od sedam strana, koji sadrži Mastritske i Kopenhaške kriterijume i odredbe na osnovu kojih pregovori mogu biti obustavljen
0 komentar(a)
Leopold Maurer, Foto: Boris Pejović
Leopold Maurer, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.12.2011. 16:09h

Evropska unije će pomno pratiti šta Crna Gora preduzima na polju borbe protiv organizovanja kriminala i korupcije, a tokom novogodišnjih i božićnih praznika biće pripremljen pregovarački okvir za pregovore sa unijom, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Leopold Maurer.

On je nakon susreta predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića sa ambasadorima država članica EU u Podgorici rekao da su zemlje članice EU pozvale Evropsku komisiju da se itegracije Crne Gore nastave bez odlaganja.

“Zato neće biti odmora za crnogorsku vlast, odmah će se početi sa pripremanjem pregovaračkog okvira, u kojem se nalaze svi principi pregovaranja i svi zahjevi, to je praksa EU“, rekao je Maurer.

On je objasnio da je pregovarački okvir dokument od sedam strana, koji sadrži Mastritske i Kopenhaške kriterijume i odredbe na osnovu kojih pregovori mogu biti obustavljeni, poručujući da će skrining crnogorskih institucija početi prije formalnog ovaranja pregovora.

“EU će raditi zajedno sa Crnom Gorom na tom putu, ali je na kraju na vama da ispunite sva očekivanja, kako bi reforme bile brže", kazao je Maurer.

Govoreći o ulozi parlamenta u procesu pristupanja uniji, Maurer je rekao da su prisutni na sastanku sa Krivokapićem kazali kako je uloga skupštine u njihovim zemljama, tokom pregovaračkog procesa, bila potcijenjena.

„Vaš parlament ima veoma značajnu ulogu, pa nije slučajno to što je prvi od sedam ključnih prioriteta bila jačanje uloge Skupštine. Predstavnici naroda u Skupštini moraće da objasne građanima šta se od njih traži u procesu pristupanja uniji“, rekao je Maurer.

Na pitanje može li kriza u eurozoni uticati i na Crna Goru, koja euro koristi kao valutu, Maurer je je rekao da to nije sada problem.

„Crna Gora koristi euro, ali ona nije dio euro zone. Kada dođe vrijeme morate biti spremni za ulazak u tu monetarnu uniju“, istakao je Maurer

Bonus video: