CDT: Ko prijavljuje zloupotrebe?

DIK-u nije smjela da bude data bilo kakva ingerencija nad ovim zakonom, jer je ta institucija pod potpunom kontrolom političkih partija“, smatra Koprivica
0 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.12.2011. 10:14h

Državna izborna komisija (DIK) ne bi trebalo da ima nadležnosti u zakonu o finansiranju političkih partija, jer je ta institucija pod potpunom partijskom kontrolom, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).

Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog zakona o finansiranju političkih partija kojim je predviđeno da će tu oblast, osim DIK, nadzirati i Državna revizorska institucija(DRI).

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica smatra da novi Predlog zakona o finansiranju političkih partija predstavlja korak naprijed u odnosu na zakon iz 2008. godine,

On je ocijenio da je loše što dvije institucije sprovode jedan zakon na ovaj način.

„DIK-u nije smjela da bude data bilo kakva ingerencija nad ovim zakonom, jer je ta institucija pod potpunom kontrolom političkih partija“, smatra Koprivica.

Prema njegovim riječima, u javnosti se mogu čuti i primjedbe na to što će partije kontrolisati DRI, u kojoj „sjede“ bivši političari.

„Čini se da je, ključno pitanje – ko je nadležan za pokretanje postupaka u slučaju nepravilnosti, a to je ovim predlogom prećutano“, smatra Koprivica.

Bonus video: