Štap i šargarepa za Podgoricu

Izbjegnuta je opasnost da Crne Gore napravi pauzu na evropskom putu, što bi moglo urušiti reforme
56 pregleda 0 komentar(a)
Evropski savjet, Herman Van Rompuj, Barozo, Foto: Beta/AP
Evropski savjet, Herman Van Rompuj, Barozo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.12.2011. 08:47h

Predstavnici civilnog sektora ocijenili su da je odluka Savjeta EU da sa Crnom Gorom otvori pregovore u junu 2012. godine, pod uslovom da ona nastavi da pokazuje rezulate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, “mudar” potez i “najbolja moguća vijest” za demokratiju.

Takvom odlukom, kako su ocijenili, izbjegnuta je opasnost da Crne Gore napravi pauzu na evropskom putu, što bi moglo urušiti reforme, dok je politika uslovljavanja EU, koja će biti nastavljena na svakom daljem stepeniku, najboji recept za demokratizaciju i uspostavljanje vladavine prava.

“Odluka Evropskog savjeta je mudra jer vlastima nije dala povod za slavlje i političko poentiranje, a sa druge strane, zadržan je dobar tempo, bez koga bi Crna Gora, kao recimo Makedonija, u izgubljenom ritmu promijenila fokus sa evropske agende, na unutrašnje pizme, identitske pitanja i ostale balkanske šovinističke farse, što bi odgovaralo većini aktera političke scene”, kazao je za “Vijesti” član Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI) i predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić.

EU uči na svojim greškama

Za člana Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Zlatka Vujovića, prekjučerašnja odluka lidera EU je najbolja moguća vijest za Crnu Goru, sa aspekta dalje demokratizacije i unapređenja vladavine prava.

On je ocijenio da uvođenje elementa uslovnosti ne treba vezivati za uspješnost vladine politike, već prije svega za novi pristup EU koja se uči na svojim greškama.

“Za Crnu Goru je to dobra vijest, jer će naše institucije morati stvarno da se mijenjaju, a ne šminkaju kao nekada bugarske, rumunske i neke druge”, naveo je Vujović koji vjeruje da će se EU prema novim kandidatima voditi politikom štapa i šargarepe.

On smatra prilično logičnim rješenjem to što će u EK za Crnu Goru biti zaduženi isti ljudi koji su pratili Hrvatsku jer su “uspješno okončali proces u zemlji prilično sličnoj Crnoj Gori”, a takođe su upoznati sa situcijom u regionu.

On je dodao da je Hrvatska poglavlja 23. i 24. otvorila na samom kraju pregovora, što je u jednom trenutku značajno ugrozilo pregovaračke pozicije hrvatskih vlasti.

“U slučaju Crne Gore takva greška će biti izbjegnuta, jer se i procjenjuje da su problemi prilično veliki, a da će promjene biti potrebno pratiti u dužem vremenskom periodu. Treba očekivati da se otvore pitanja koja će voditi većim akcijama otkrivanja i kažnjavanja vođa organizovanih kriminalnih grupa i efikasnijom borbom protiv korupcije”, rekao je Vujović.

Direktore interesuje fotelja, a ne korupcija

Vujović kaže da niko ne očekuje “spektakularne” rezultate do juna, kada se Savjet EU ili Savjet ministra bude izjašnjavao o Crnoj Gori, ali da vlasti moraju pokazati oštru odlučnost u tome da će se pozabaviti pitanjima korupcije i kriminala.

On je zabrinut zbog nedostatka strateške orijentacije kako doći do rezultata u borbi protiv ovih pošasti. “U vladajućog koaliciji i dalje ostaju privrženi starom pristupu da im ne trebaju antikoruptivne institucije koje će stvarati rezultate, već one koje će kontrolisati efekte stalnonastajuće štete.

Još uvijek je dominatna većina onih koji su na čelu antikoruptivnih tijela a nemaju želju da se bore protiv korupcije, već to vide samo kao šansu da dođu do neke atraktivnije pozicije.

Da bismo ostvarili rezultate trebaju na nezavisne antikoruptivne institucije na čelu sa onima koji su spremni da preuzmu rizik borbe. Ja ne vidim kako se boriti sa korupcijom i organizovanim kriminala sa ovakvim institucijama i dosadašnjim pristupom”, rekao je Vujović.

LP traži izbore

Liberalna partija ocijenila je juče da je zbog odluke Evropskog savjeta neophodno hitno raspisivanje istovremenih prijevremenih parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Predsjednik LP Andrija Popović smatra da su uglavnom svi državni organi izgubili legitimitet.

„Nova Vlada koja je na sumnjiv način i dobila legitimitet, predsjednik države kojega zbog stavova ne podržava ni najveći dio vladajuće koalicije koja ga je tada kandidovala, direktor policije kojemu je odavno istekao mandat a nema dogovora oko novog imenovanja“, saopštio je Popović, koji smatra da bi novoizabrana vlast imala puni kapacitet da uđe u pregovore sa EU.

Bonus video: