CGO: U medijima više bila prisutna negativna kampanja, Đukanović najzastupljeniji

"Praćen je ukupan broj medijskih objava kandidata po tipu medija i po kandidatima, zastupljenost kandidata u medijima, planiranost i neplaniranost objava, ton kampanje kandidata, teme koje su dominantne u kampanji, međusobni napadi i kritike predsjedničkih kandidata"
0 komentar(a)
CGO, Spinofact, Foto: CGO
CGO, Spinofact, Foto: CGO
Ažurirano: 04.05.2018. 11:36h

Crnogorski mediji su tokom izborne kampanje, na temu predsjedničkih izbora imali 4.534 objave, pri čemu je više bila zastupljena negativna kampanja, pokazao je monitoring Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO danas je, u okviru projekta „SPINoFACT 2 – političko oglašavanje između spina i činjenica“, predstavio konačne nalaze monitoringa medijske kampanje za predsjedničke izbore koji su održani 15. aprila, a koje je za njihove potrebe saproveo Arhimed.

Asistentkinja na projektima u CGO, Bojana Knežević, rekla je da se radi o presjeku kampanje od 15. marta do 15. aprila i da monitoring obuhvata kvalitativno i kvantitativno istraživanje.

"Praćen je ukupan broj medijskih objava kandidata po tipu medija i po kandidatima, zastupljenost kandidata u medijima, planiranost i neplaniranost objava, ton kampanje kandidata, teme koje su dominantne u kampanji, međusobni napadi i kritike predsjedničkih kandidata", kazala je ona.

Ona je pojasnila da je istraživanjem obuhvaćeno 17 štampanih i elektronskih medija, i to televizije TVCG1, Vijesti, Pink M i Prva, dnevni listovi Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Sloboda, kao i portali Cafe del Montenegro (CdM), Analitika, Vijesti, RTCG, Antena M, Standard, FOS Media i IN4S.

Saradnica na programima u CGO, Željka Ćetković, saopštila je da je ukupan broj objava na temu predsjedničkih izbora kod sva tri tipa medija 4.534, od čega najviše na portalima 55,12 odsto, a slijede štampani mediji sa 26,91 odsto i televizije sa 17,98 odsto.

Ona je naglasila da je nešto više bila zastupljena negativna u odnosu na pozitivnu kampanju.

Kada je riječ o površini, ondosno vremena u medijima, Ćetković je rekla da je notirano ukupno 2.091.563 milimetara kvadratnih pokrivanja teme u novinama, odnosno 68.923 sekunde na TV stanicima.

"Predsjedničkim izborima najviše su se bavili dnevni list Dan (u prosjeku 1.379 mm2 po članku) i TV Pink M (u prosjeku 124 sekunde po objavi)”, kazala je Ćetković.

Ona je saopštila da je najviše objava o temi „Predsjednički izbori 2018“ bilo u dnevnim novinama Dan, na televiziji i portalu Vijesti, dok je najmanje objava evidentirano na Javnom servisu, portalu Standard i dnevnom listu Pobjeda.

Prema njenim riječima, čak 43 odsto objava dominantno se odnosilo na izborne procedure, dok su se u iznad deset odsto objava našla ekonomska i pitanje korupcije i kriminala.

Ćetković je kazala da se predsjednički kandidat Milo Đukanović izdvojio po broju objava, jer je pomenut u sadržaju 2.744 objave, a slijede Mladen Bojanić sa 1.830 objava i Draginja Vuksanović sa 1.001 objavom.

Ona je dodala da je u odnosu na ostale kandidate, o Đukanoviću dnevno plasiran najveći broj objava.

"Planiranih istupanja, svojih i partijskih, u posmatranom periodu, najviše je imao Bojanić i to na portalima CdM, IN4S i Vijesti, a najmanje na TVCG1“, istakla je Ćetković.

Ona je rekla da su drugi subjekti najviše pominjali Đukanovića u istom periodu i to na portalu Vijesti i dnevnom listu Dan, a najmanje na TVCG1 i TV Prva.

Prema riječima Ćetković, kod planiranih medijskih istupanja u promociji sopstvenog izbornog programa najaktivniji je bio Đukanović, a u kritici Bojanić.

"Izborne procedure su bile jednako zastupljene od početka do kraja kampanje, dok je u drugom dijelu kampanje, bliže danu izbora, više se pričalo o korupciji i kriminalu, kao i ekonomskim i identitetskim pitanjima“, navela je ona.

Ćetković je kazala da su identiteska pitanja potencirali samo Đukanović i Dobrilo Dedeić, a NATO samo Marko Milačić

Ona je dodala da su se predsjednički kandidati u istupanjima najviše fokusirali na unaprjeđenje ekonomske situacije, a u međusobnim kritikama na korupciju, kriminal i ekonomska pitanja.

"Kao dominantna tema nadležnost predsjednika našla se u svega jedan odsto objava, dok o predsjedničkim nadležnostima kandidati gotovo da i nijesu govorili“, dodala je Četković.

Ona je istakla da je najviše negativnih medijskih objava bilo o Đukanoviću, i to 49,6 odsto, a pozitivnih 31,3 odsto, dok je pozitivnih medijskih pominjanja kod Bojanića bilo je 42,7 odsto, a negativnih 18,08 odsto.

"Kod ostalih kandidata dominirao je neutralan ton, pri čemu je Vuksanović imala duplo više pozitivnih nego negativnih objava“, navela je Ćetković.

Ona je kazala da je, pojedinačno po štampanim medijima, najviše prostora za planirana istupanja dao dnevni list Sloboda, i to Bojaniću, Dnevne novine Đukanoviću, dok je Vuksanović najviše prostora dobila u Danu.

"Najveći procenat planiranih istupanja (u informativnim i vaninformativnim emisijama) Bojanić je imao na TV Vijesti, Đukanović na TV Pink M, a Vuksanović je podjednako bila zastupljena na TV Vijesti i RTCG1, pri čemu treba naglasiti da Đukanović nije dolazio u debatne emisije koje su organizavali Javni servis i TV Vijesti“, istakla je Ćetković.

Prema njenim riječima, svi predsjednički kandidati su iskoristili mogućnost predstavljanja u vaniformativnim emisijama na Javnom servisu.

Knežević je kazala da su sa reklamiranjem prvi počeli Vasilije Miličković i Milačić, ali da se Đukanović, koji je sa reklamiranjem počeo poslednji, značajno izdvojio brojem reklamnih klipova/izvještaja do samog kraja kampanje.

Ona je navela da je Bojanić imao najviše reklama u dnevnim listovima Dan, Vijesti i Sloboda, dok se Đukanović predstavljao u Pobjedi i Dnevnim novinama.

"U štampanim medijima nijesu se reklamirali Draginja Vuksanović, Hazbija Kalač, kao ni Vasilije Miličković“, rekla je Knežević.

Prema njenim riječima, građani su za 30 posmatranih predizbornih dana mogli na Javnom servisu i tri komercijalne televizije vidjeti ukupno 28 sati i 38 minuta reklamnog programa.

Knežević je saopštila da su predsjednički kandidati maksimalno iskoristili pravo na besplatno predstavljanje na TVCG, gdje se emitovalo čak blizu 57 odsto klipova/izvještaja.

"Od ukupno 16 sati i 15 minuta obezbijeđenih besplatno za politički marketing (TVCG1 i TVCG2) najviše je iskoristio Miličković, četvrtinu od ukupnih sekundi, a najmanje Bojanić“, dodala je ona.

Kako je navela, Bojanić se reklamirao na televizijma Vijesti, Prvoj, Pink M u ukupnom trajanju od 20 minuta i devet sekundi, dok je Đukanović kupio 33 puta više sekundi na Pink M i Prvoj, i to 41.894 sekunde.

Ćetković je saopštila da je kršena izborna tišina, i da je u tom periodu evidentirano 165 objava, od čega 126 oko izbornih procedura.

"U televizijskom sadržaju našle su se 24 objave, u štampanim medijima 40, a na portalima 101 objava“, rekla je Ćetković navodeći da su izbornu tišinu prekršili novina Vijesti, Sloboda i Dnevne novine, a od portala Vijesti i In4S.

Bonus video: