Sudbina udruživanja akademika CANU i DANU u rukama parlamenta

Momir Đurović je kazao da je Predlog zakona o CANU “bezumlje koje Crnu Goru vodi u mrak”, dok u Vladi smatraju da to nije istina
76 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.12.2011. 07:52h

Članovi Dukljanske akademije nauka neće po automatizmu biti prevedeni u članove Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, već će skupština Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) imati ovlašćenja da procijeni da li da verifikuje predlog o takvim imenovanjima, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstvo nauke.

Iz resora Sanje Vlahović je istaknuto i da, uprkos oštrim kritikama novog zakona o CANU koji posljednjih dana stižu upravo sa te adrese, da ni ministarstvo ni Vlada ne mogu mjenjati predložena zakonska rješenja.

Predlog zakona o CANU predviđa ukidanje DANU, formirane zato što značajan dio CANU tada nije bio na kursu obnove državne nezavisnsoti, i mogućnost da članovi DANU, koji ispunjavaju uslove, pređu u CANU.

U otvorenom pismu Lukšiću, predsjednik CANU Momir Đurović tražio je smjenu ministarke Vlahović. Đurović je takođe kazao da je Predlog zakona o CANU “bezumlje koje Crnu Goru vodi u mrak”, dok u Vladi smatraju da to nije istina i da taj predlog zakona afirmiše CANU kao krovnu instituciju.

Iz Ministarstva nauke pojašnjeno je juče "Vijestima" da iako se u medijima ovih dana više puta spekulisalo da će naučni potencijali biti objedinjeni po automatizmu, to nije istina.

Podsjećaju da je u članu 31 Predloga zakona o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, jasno stoji da postoji ustanovljena procedura - članstvo u Akademiji verifikovaće se na posebnoj sjednici Skupštine Akademije, koja će se održati u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu novog zakona.

„Predlog za verifikaciju članstva u Akademiji sadrži: saglasnost kandidata, biografiju kandidata, bibliografiju radova i dokaz o izboru za člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Dakle, Skupština CANU će iskoristiti svoju autonomiju i pravo da sagleda informacije o članovima druge akademije koji će ući u njihov sastav i donijeti odluku o tome u koje zvanje će članovi DANU preći i da li ispunjavaju uslove predviđene ovim zakonom”, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li Vlada, odnosno Ministarstvo nauke nakon oštrih kritika iz CANU razmišljaju da koriguju neka rješenja novog zakona, u tom ministarstvu su odgovorili da za to nemaju mogućosti.

“Nakon usvajanja dokumenta od strane Vlade, ni Ministarstvo nauke, ni bilo koja druga institucija, da ne pominjemo pojedince, nema mogućnost da koriguje usvojeni dokument, koji kao takav dalje podleže skupštinskoj proceduri”, saopštili su iz Ministarstva nauke.

Prema predlogu zakona o CANU, zvanje redovnog, vanrednog, odnosno inostranog člana Akademije stiču redovni, vanredni odnosno dopisni članovi Dukljanske akademije nauka i umjetnosti koji su to zvanje stekli do 1. septembra 2011. godine ako ispunjavaju uslove iz člana 9 tog zakona.

Član 9 propisuje da za redovnog člana Akademije može biti izabran naučnik ili umjetnik koji je crnogorski državljanin, sa prebivalištem u Crnoj Gori i čiji rezultati u naučnom ili umjetničkom stvaralaštvu imaju izuzetan značaj za nauku, kulturu i umjetnost Crne Gore i njen opšti društveni razvoj.

Takođe, za vanrednog člana akademije može biti izabran naučnik ili umjetnik koji je crnogorski državljanin, sa prebivalištem u Crnoj Gori i koji se ističe rezultatima u naučnom, odnosno umjetničkom stvaralaštvu od posebnog interesa za nauku, kulturu i umjetnost Crne Gore i njen opšti društveni razvoj.

Za inostranog člana Akademije može biti izabran istaknuti naučnik ili umjetnik, koji nije crnogorski državljanin, čiji rezultati u naučnom i umjetničkom stvaralaštvu imaju poseban značaj za društveni razvoj Crne Gore.

Vlada će određivati plate akademika, a ne više oni sami

Ministarstvo nauke je saopštilo da, iako neće ulaziti u proceduru izmjene tekste zakona, jedina stvar koja je predložena na prošloj sjednici Vlade i koja će ući u zaključke jeste inicijativa Ministarstva finansija o načinu trošenja novca iz budžeta namijenjenog CANU.

“Vlada je na prethodnoj sjednici raspravljala o tome da Akademija, uz autonomiju da sama raspolaže budžetom koji joj je opredijeljen, mora da zatraži saglasnost Vlade za visinu mjesečne akademijske premije. To je istaknuto iz razloga što je po postojećem zakonu, Akademija potpuno samostalno određivala visinu akademijskog dodatka i Vlada nije imala mogućnost da se o tome izjasni.

Procijenili smo da Vlada ipak ne može garantovati da će ubuduće isplatiti onu visinu koju Akademija zacrta i odlučili smo da uvedemo obavezu da se na visinu tog izdatka dobije saglasnost Vlade”, saopšteno je “Vijestima”.

Bonus video: